Românii au stat fără curent electric, în medie, cinci ore în 2020, mai puțin decât anii trecuți, dar încă sub țările avansate. Care a fost situația pentru fiecare zonă din țară

Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2020, de 300 de minute, pentru un consumator raordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea bună este că această perioadă este cu 50 de minute mai redusă decât cea din anul precedent, dar stăm în continuare mai prost decât în statele avansate.
Mihai Nicuţ - lun, 19 iul. 2021, 15:14
Românii au stat fără curent electric, în medie, cinci ore în 2020, mai puțin decât anii trecuți, dar încă sub țările avansate. Care a fost situația pentru fiecare zonă din țară

Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.

Indicatorul SAIDI se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate şi se calculează şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural.
În medie, la nivel national, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2020, de 300,17 minute (opriri planificate şi accidentale), adică cinci ore. Cu 50 de minute mai puțin, ca medie națională, față de anul 2019, deci o îmbunătățire semnificativă.

Din cele 300 de minute, 153 de minute (171 anul precedent) reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 146 de minute (179 anul trecut) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie. Durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România, dar şi între mediul urban şi cel rural.

Mai jos puteţi vedea situaţia întreruperilor planificate şi accidentale pentru fiecare zonă de distribuţie din România:

Principalul indicator de performanţă pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate din cauza operatorului de distribuție, fără întreruperile neplanificate provocate de evenimente meteorologice deosebite, respectiv de utilizatori și terti.

Valorile agregate de ansamblu pentru acest indicator sunt cuprinse între 120,07 min/an pentru E-Distribuție Muntenia (Enel, zona București-Ilfov, cea mai bună situație) şi 177,9 min/an pentru SDEE Muntenia Nord (Electrica, județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea, cea mai proastă situație).

Media pe țară are valoarea de 146,178 minute, “valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20 – 100 min/an înregistrate în ţările europene avansate pentru toți opereratorii”, arată ANRE.

Cum au evoluat timpii de întrerupere pentru toţi distribuitorii

Pentru a evalua şi compara performanţa fiecarui distribuitor, am ales să comparăm SAIDI neplanificat în anii 2020 şi 2019, pe motiv că întreruperile planificate pot apărea ca urmare a investiţiilor făcute în reţele, care de multe ori au nevoie de întreruperea temporară şi planificată a alimentării. Iată situaţia pentru fiecare distribuitor în parte:

E-Distribuţie Muntenia (Enel): 120 de minute în 2020 faţă de 142 în 2019 . Îmbunătăţire cu 15 %

E-Distribuţie Banat (Enel): 164 minute în 2020 faţă de 227 de minute în 2019. Îmbunătăţire cu 27%

E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 134 de minute în 2020 faţă de 147 minute în 2019. Îmbunătățire cu 9%

Distribuţie Energie Oltenia (CEZ): 162 de minute în 2020 faţă de 204 minute în 2019. Îmbunătăţire cu 20%

Delgaz Grid (E.On): 120 de minute în 2020 faţă de 188 de minute în 2017. Îmbunătăţire cu 36%

SDEE Transivania Nord (Electrica): 152 minute în 2020 faţă de 149 de minute în 2019. Înrăutățire cu 2%

SDEE Transivania Sud (Electrica): 143 de minute în 2020 faţă de 186 de minute în 2019. Îmbunătăţire de 23%.

SDEE Muntenia Nord (Electrica): 177 de minute în 2020 faţă de 179 de minute în 2019. Îmbunătăţire cu 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arafat: Activitatea cu prezenţă fizică în şcolile private, suspendată în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie
Arafat: Activitatea cu prezenţă fizică în şcolile private, suspendată în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că activitatea cu prezenţă fizică se suspendă pentru preşcolari şi elevi, în ...
Arafat: Pensionarii nevaccinaţi care trebuie să ridice pensia – fără restricţii privind accesul în instituţiile publice
Arafat: Pensionarii nevaccinaţi care trebuie să ridice pensia – fără restricţii privind accesul în instituţiile ...
 Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că prin Hotărârea de Guvern aprobată luni pensionarii nevaccinaţi nu vor avea ...
Goldman Sachs: Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăşi 90 de dolari
Goldman Sachs: Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăşi 90 de dolari
Analiştii de la Goldman Sachs au apreciat că redresarea semnificativă a cererii globale de petrol ar putea duce cotaţia ...