Românii, cei mai numeroşi imigranţi europeni din Germania în 2015

Imigraţia din ţări ale Uniunii Europene (UE) a atins anul trecut un nivel record în Germania, cu peste 685.000 de persoane, cei mai mulţi fiind români, polonezi şi bulgari, care s-au instalat pe teritoriul german în număr foarte mare, notează sâmbătă cotidianul Die Welt, citând statistici oficiale, informează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - sâm, 02 iul. 2016, 13:09
Românii, cei mai numeroşi imigranţi europeni din Germania în 2015

În 2015, un număr de 685.485 de cetăţeni ai unor ţări membre ale UE au sosit în Germania, în timp ce 303.036 au făcut cale întoarsă, rezultând un sold net de 382.449, adaugă publicaţia, care a avut acces la datele Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF).

Prima ţară de origine a persoanelor care decid să locuiască în Germania este România, cu 174.779 de sosiţi, urmată de Polonia (147.910), Bulgaria (71.709) şi Croaţia (50.646), nou intrată în UE, potrivit aceleiaşi surse.

Germania, cea mai mare economie a UE, se bucură de o creştere economică de invidiat şi de o rată a şomajului relativ scăzută (6,1%), ceea ce atrage cetăţeni europeni în căutarea unor condiţii de trai mai bune decât în ţările lor de origine. În perioada de vârf a crizei economice şi financiare din ţările din sudul Europei, cohorte de tineri greci şi spanioli au venit să caute un viitor mai bun în Germania.

Limitarea imigraţiei pentru muncitorii europeni a jucat un rol central în campania electorală agresivă care a avut loc în Marea Britanie, unde majoritatea britanicilor au decis, în timpul referendumului din 23 iunie, ieşirea ţării lor din UE.

În Germania, dezbaterea se concentrează mai ales asupra problemei angajaţilor detaşaţi. La fel ca în Franţa şi Belgia, numeroase voci denunţă o mână de lucru originară mai ales din ţări din estul UE, muncitori din această regiune venind să lucreze în exploatări agricole sau abatoare, pentru salarii derizorii.

În aprilie, Berlinul a prezentat un proiect de lege menit să limiteze drastic accesul la ajutoarele sociale pentru imigranţii din alte ţări ale UE.

Potrivit raportului detaliat publicat în Die Welt, 4,1 milioane de cetăţeni din alte ţări ale UE locuiesc în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...