Românii cu bani caută ţinte de investiţii pentru miliardele de lei disponibile

Mari cantităţi de bani noi întră pe piaţă. Scăderea dobânzilor a deblocat apetitul pentru investiţii în România. Cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni de pe piaţa noastră a atras miliarde de lei de la micii investitori, fără să obstrucţioneze planurile de investiţii în fondurile mutuale. Dimpotrivă, luna trecută s-au înregistrat subscrieri nete duble în aceste vehicule de investiţii, faţă de alte luni. Iar Romgaz a mai atras câteva zeci de milioane în prima zi de tranzacţionare la Bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 12 nov. 2013, 22:01
Românii cu bani caută ţinte de investiţii pentru miliardele de lei disponibile

Românii au mobilizat circa cinci miliarde de lei pentru achiziţia de acţiuni Romgaz (SNG), pe tranşa investitorilor mici. O mare parte din aceşti bani (mai puţin de jumătate, potrivit estimărilor din piaţă) vor fi fost credite, dar o parte şi mai mare sunt bani scoşi din depozitele bancare, ca urmare a scăderii dobânzilor.

După returnarea banilor care nu au putut fi absorbiţi în oferta Romgaz, câteva zeci de milioane s-au întors în piaţă, la Bursă, în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor SNG.

Atractivitatea ofertelor publice de vânzare de acţiuni ale Romgaz şi Nuclearelectrica nu a perturbat piaţa fondurilor mutuale de investiţii, ci dimpotrivă.

Efervescenţa creată de oferte a stimulat, indirect, şi investiţiile în fondurile mutuale, unde, în octombrie, au intrat  316 milioane de lei, net, dublu faţă de lunile anterioare.

Subscrierile în cele 64 de fonduri mutuale s-au ridicat la peste 834 milioane de lei, iar răscumpărările de titluri (adică retragerile de bani de către investitori) au fost de 519 milioane de lei. Diferenţa constituie subscrierile nete.

Fondurile mutuale cele mai atractive atrag bani datorită randamentelor (câştigurilor) superioare sau adeseori duble faţă de dobânzile la depozitele bancare, sau chiar mai mari.

Aparent paradoxal, cele mai mari subscrieri le-au atras fondurile mutuale care fac plasamente cu risc scăzut, în titluri de stat şi obligaţiuni corporatiste în lei sau în valute, ca o compensare la riscul asumat la bursă.

Jumătate din subscrierile nete în fonduri mutuale (157 milioane de lei) s-au îndreptat spre fondul de obligaţiuni ERSTE Bond Flexible RON (fostul BCR Obligaţiuni), cel mai mare de pe piaţă, care are o avere netă de peste 4,9 miliarde de lei.

Randamentul pe ultimele 12 luni al  ERSTE Bond Flexible RON este de 7,82%, dar două fonduri de acţiuni au înregistrat randamente de 25%. Fondurile Certinvest BET Index şi BT Index Romania ROTX fac plasamente în portofolii de acţiuni care imită coşurile indicilor BET şi ROTX, ale celor unora dintre cele mai importante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dobânzile medii la depozitele pe un an au scăzut constant de la 5,5% anul trecut.

Fondurile diversificate, cu plasamente atât în acţiuni cât şi în obligaţiuni şi depozite bancare cu dobânzi negociate, au adus câştiguri de circa 12% în ultimele 12 luni, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Dintre acestea se remarcă ERSTE Balanced RON (fost BCR Dinasmic, +12,44%) şi Carpatica Global (12,29%).

Cele mai mari subscrieri după Erste Bond Flexible RON le-au înregistrat, cu randamente onorabile, tot fondurile cu plasamente  în obligaţiuni şi depozite bancare cu dobânzi negociate, în lei sau valută): BRD Euro Fond (33 mil.lei, 3,89% în euro), Raiffeisen Ron Flexi (30,5 mil. lei, 5,73% în lei), Raiffeisen Ron Plus (al doilea cel mai mare fond, +6,52% în lei), Raiffeisen EURO, ERSTE Bond Flexible Romania EUR, BT Obligaţiuni şi Raiffeisen Confort Euro, toate cu subscrieri nete de peste 22 de milioaned de lei.

Cel mai mare randament îl are în continuare, fondul Audas Piscator cu peste 57%, dar în urma unor plasamente de mare risc în instrumente derivate.între 20% şi 35%, în funcţie de data la care au subscris.

Pe de altă parte, investitorii mici care au subscris în acţiunile Romgaz, au câştigat, în prima oră de tranzacţionare, între 20% şi 35%, în funcţie de data la care au subscris.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...