Românii cu bani caută ţinte de investiţii pentru miliardele de lei disponibile

Mari cantităţi de bani noi întră pe piaţă. Scăderea dobânzilor a deblocat apetitul pentru investiţii în România. Cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni de pe piaţa noastră a atras miliarde de lei de la micii investitori, fără să obstrucţioneze planurile de investiţii în fondurile mutuale. Dimpotrivă, luna trecută s-au înregistrat subscrieri nete duble în aceste vehicule de investiţii, faţă de alte luni. Iar Romgaz a mai atras câteva zeci de milioane în prima zi de tranzacţionare la Bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 12 nov. 2013, 22:01
Românii cu bani caută ţinte de investiţii pentru miliardele de lei disponibile

Românii au mobilizat circa cinci miliarde de lei pentru achiziţia de acţiuni Romgaz (SNG), pe tranşa investitorilor mici. O mare parte din aceşti bani (mai puţin de jumătate, potrivit estimărilor din piaţă) vor fi fost credite, dar o parte şi mai mare sunt bani scoşi din depozitele bancare, ca urmare a scăderii dobânzilor.

După returnarea banilor care nu au putut fi absorbiţi în oferta Romgaz, câteva zeci de milioane s-au întors în piaţă, la Bursă, în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor SNG.

Atractivitatea ofertelor publice de vânzare de acţiuni ale Romgaz şi Nuclearelectrica nu a perturbat piaţa fondurilor mutuale de investiţii, ci dimpotrivă.

Efervescenţa creată de oferte a stimulat, indirect, şi investiţiile în fondurile mutuale, unde, în octombrie, au intrat  316 milioane de lei, net, dublu faţă de lunile anterioare.

Subscrierile în cele 64 de fonduri mutuale s-au ridicat la peste 834 milioane de lei, iar răscumpărările de titluri (adică retragerile de bani de către investitori) au fost de 519 milioane de lei. Diferenţa constituie subscrierile nete.

Fondurile mutuale cele mai atractive atrag bani datorită randamentelor (câştigurilor) superioare sau adeseori duble faţă de dobânzile la depozitele bancare, sau chiar mai mari.

Aparent paradoxal, cele mai mari subscrieri le-au atras fondurile mutuale care fac plasamente cu risc scăzut, în titluri de stat şi obligaţiuni corporatiste în lei sau în valute, ca o compensare la riscul asumat la bursă.

Jumătate din subscrierile nete în fonduri mutuale (157 milioane de lei) s-au îndreptat spre fondul de obligaţiuni ERSTE Bond Flexible RON (fostul BCR Obligaţiuni), cel mai mare de pe piaţă, care are o avere netă de peste 4,9 miliarde de lei.

Randamentul pe ultimele 12 luni al  ERSTE Bond Flexible RON este de 7,82%, dar două fonduri de acţiuni au înregistrat randamente de 25%. Fondurile Certinvest BET Index şi BT Index Romania ROTX fac plasamente în portofolii de acţiuni care imită coşurile indicilor BET şi ROTX, ale celor unora dintre cele mai importante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dobânzile medii la depozitele pe un an au scăzut constant de la 5,5% anul trecut.

Fondurile diversificate, cu plasamente atât în acţiuni cât şi în obligaţiuni şi depozite bancare cu dobânzi negociate, au adus câştiguri de circa 12% în ultimele 12 luni, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Dintre acestea se remarcă ERSTE Balanced RON (fost BCR Dinasmic, +12,44%) şi Carpatica Global (12,29%).

Cele mai mari subscrieri după Erste Bond Flexible RON le-au înregistrat, cu randamente onorabile, tot fondurile cu plasamente  în obligaţiuni şi depozite bancare cu dobânzi negociate, în lei sau valută): BRD Euro Fond (33 mil.lei, 3,89% în euro), Raiffeisen Ron Flexi (30,5 mil. lei, 5,73% în lei), Raiffeisen Ron Plus (al doilea cel mai mare fond, +6,52% în lei), Raiffeisen EURO, ERSTE Bond Flexible Romania EUR, BT Obligaţiuni şi Raiffeisen Confort Euro, toate cu subscrieri nete de peste 22 de milioaned de lei.

Cel mai mare randament îl are în continuare, fondul Audas Piscator cu peste 57%, dar în urma unor plasamente de mare risc în instrumente derivate.între 20% şi 35%, în funcţie de data la care au subscris.

Pe de altă parte, investitorii mici care au subscris în acţiunile Romgaz, au câştigat, în prima oră de tranzacţionare, între 20% şi 35%, în funcţie de data la care au subscris.

Te-ar mai putea interesa și
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR Infrastructură a primit două oferte la licitația de circa 417 milioane de lei pentru traverse din beton și o ofertă la licitația pentru aparate de cale montate pe traverse de beton,......
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise ...
CGS România, cel mai mare operator de call-centere, anunță o nouă rundă de angajări remote
CGS România, cel mai mare operator de call-centere, anunță o nouă rundă de angajări remote
Computer Generated Solutions (CGS) România, liderul pieței locale de business process outsourcing (BPO), vizează extinderea ...
Centura București: Se lucrează la montarea grinzilor la Pasajul Berceni
Centura București: Se lucrează la montarea grinzilor la Pasajul Berceni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat luni imagini de pe șantierul Pasajului Berceni ...