Românii cumpără mai scump după scăderea TVA. Clienţii s-au mutat spre segmentele superioare de preţ – GfK

Reducerea TVA la alimente, mărirea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educaţie şi sănătate şi a venitului mediu pe economie au dus la o creştere a puterii de cumpărare şi, pentru prima dată în ultimii trei ani, în piaţa produselor de larg consum (FMCG) apare fenomenul de uptrading, de trecere la un produs superior din aceeaşi categorie, potrivit unui studiu publicat, luni, de GfK România.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 09:49
Românii cumpără mai scump după scăderea TVA. Clienţii s-au mutat spre segmentele superioare de preţ - GfK

Dinamica pieţei a fost dată de creşterea cu 4% a volumelor cumpărate anul trecut. În valoare, creşterea este de 1,5% pentru produsele FMCG în 2015 faţă de anul anterior, arată studiile GfK care monitorizează consumul casnic, citat de News.ro.

După scăderea TVA, care a disponibilizat mai mulţi bani pentru consum, clienţii au început să cumpere produse mai scumpe, cum ar fi peşte şi fructe de mare, fructe uscate, miere, cereale pentru mic dejun, cidru, produse speciale de îngrijire a dinţilor, a pielii şi a picioarelor.

Creşterea pieţei datorată uptradingului vine doar prin comerţul modern, unde cifrele arată o tendinţă diferită faţă de comerţul traditional, arată aceleaşi date.

Comportamentul de cumpărare s-a modificat şi el faţă de anii anteriori, în sensul că românii merg mai rar acum la cumpărături, dar cheltuie ceva mai mult.

Două treimi din valoarea coşului anual de cumpărături se duce pe mâncare, adică pe alimentele proaspete şi pe cele cu un termen mai lung de valabilitate.

“Scăderea frecvenţei de cumpărare şi faptul că românii şi-au permis să pună în coş şi produse mai scumpe ne arată o oarecare relaxare a acestora la cumpărături. Ei nu se mai ţin aşa de strict de lista de cumpărături cum o făceau înainte şi, chiar dacă sunt în continuare în căutarea unor oferte bune de preţ, tendinţa de a cumpăra cât mai ieftin pare să se mai fi diminuat”, spune directorul de retail al GfK România, Raluca Răschip.

Creşterea pieţei se datorează în cea mai mare parte creşterii valorii băuturilor. Alte categorii de produse care şi-au modificat evoluţia în comparaţie cu 2014 sunt alimentele ambalate care au scăzut şi cele de îngrijire personală şi de îngrijire a casei care au înregistrat creştere.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic în 2015 a tuturor categoriilor de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 3.000 de gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...