Românii din clasa de mijloc îşi sacrifică viaţa personală pentru succesul profesional – studiu

Economica.net
10 11. 2014
bugetari_577889_80082700

‘Când şapte din zece manageri spun că muncesc şi în weekend cel puţin o dată pe lună, când şase din zece spun că nu menţin sau nu ştiu dacă menţin un echilibru între viaţa profesională şi cea privată, probabil că putem spune că avem o situaţie demnă de atenţie. Pentru ei, conceptul de echilibru între cele două ipostaze, profesional şi privat, rămâne încă de descoperit sau de implementat’, spun realizatorii studiului.

De altfel, conceptul de echilibru între viaţa profesională şi cea privată (work-life balance) a început să preocupe firmele din România de câţiva ani, chiar dacă la nivel public se ştiu încă foarte puţine. Departamentele de HR şi liderii de bussiness au realizat că un personal fericit este mai performant şi că uneori, este recomandat să te asiguri, ca lider de organizaţie, că munca nu prevalează asupra timpului liber, scrie Agerpres.

Românii s-au obişnuit cu un mediu de lucru hiperconcurenţial, dar această stare de lucruri nu este benefică pe termen lung, spun reprezentanţii Dynamic HR, realizatorii studiului. Sondajul a relevat că 30% dintre respondenţi dau ‘destul de des’ prioritate muncii în detrimentul timpului petrecut cu familia sau prietenii. Alţi 40% fac aceasta ‘uneori’.

Această realitate îşi are originile în goană după succesul profesional a generaţiilor de după 1989, în dorinţa de realizare, dar şi în atmosfera de stres creată de criză economică ce a lovit serios în locurile de muncă din companii, în middle management, în clasa de mijloc, în general, mai precizează realizatorii studiului.