Românii, locul 1 în UE la cunoaşterea modului de funcţionare a Parlamentului European

Parlamentul European a facut publice datele Eurobarometrului cu privire la perceptia Romaniei fata de PE. Eurobarometrul, realizat in perioada 2007 - 2011 releva date importante privind nivelul de cunostinte al romanilor in legatura cu modul de functionare a Parlamentul European, gradul de informare prin mass-media romaneasca a procedurilor europene dar si politicile si valorile pe care populatia Romaniei le considera prioritare in activitatea Parlamentului European.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 19:37
Românii, locul 1 în UE la cunoaşterea modului de funcţionare a Parlamentului European

Astfel, conform Eurobarometrului, o majoritate substantiala a respondentilor din Romania are cunostinte solide privind activitatea Parlamentului European: 45 % dintre respondenti cunosc faptul ca numirea deputatilor in Parlamentul European depinde de afinitatile politice, comparativ cu media europeana de 39 %. Respondentii romani sunt, de asemenea, mai bine informati decat restul europenilor cu privire la modul in care sunt numiti deputatii in Parlamentul European: doua treimi cunosc faptul ca deputatii in Parlamentul European sunt alesi direct de catre cetatenii diferitelor state membre (66 %), comparativ cu 55 % in UE in ansamblu. Doar 10 % au oferit un raspuns incorect (fata de 27 % in intreaga UE).

„Datele publicate de Eurobarometrul PE ii plaseaza pe romani in topul celor mai bine informati europeni in materie de proceduri ale PE. Eurobarometrul de fata este o noua dovada a preocuparii romanilor pentru informatie si intelegerea exacta a acesteia. In opinia mea ar trebui introduse in curricula scolara la nivelul clasei a 8-a notiuni de baza referitoare la functionarea institutiilor Uniunii Europene (spre exemplu in cadrul disciplinei Educatie Civica) „, declara europarlamentarul roman Petru Luhan, citat de Euractiv.

Cat priveste informarea prin intermediul mass-media: aproximativ doua treimi dintre respondentii din Romania isi amintesc ca au citit, au vazut sau au auzit recent o informatie despre Parlamentul European (65 % comparativ cu 52 % in UE in ansamblu).

„Informarea prin intermediul mass-mediei in Romania a crescut in perioada 2007-2011 cu 17 puncte procentuale, de la 57 % in 2007 la 74 % la finalul lunii noiembrie 2011. Practic plasarea romanilor in topul celor mai bine informati europeni se datoreaza mass-mediei romanesti, care prin comparatie cu statele membre a expus constant informatii despre Parlamentul European”, subliniaza europarlamentar PDL.

In ceea ce priveste politicile care trebuie sustinute in mod special in Parlamentul European, rezultatele Eurobaromatrului arata ca „lupta impotriva saraciei si a excluderii sociale”, „o politica de securitate si aparare care sa permita UE sa faca fata crizei internationale” si „imbunatatirea protectiei consumatorului si a sanatatii publice” sunt cele trei politici carora ar trebui sa li se acorde prioritate, conform respondentilor din Romania. Ultimele doua sunt mentionate mai frecvent in Romania decat in UE in general.

Cat priveste valorile care trebuie sa fie protejate in mod prioritar: „Protectia drepturilor omului” este prima optiune a romanilor si a europenilor in general (58 % in Romania, 58 % in UE). A doua alegere se refera la „solidaritatea dintre statele membre ale Uniunii Europene”. Aceasta valoare este mentionata mai frecvent in Romania decat in UE in general (43 % in Romania, 33 % in UE). Pe locul al treilea, aproximativ o treime dintre romani mentioneaza „egalitatea dintre barbati si femei” (32 %,comparativ cu 35 % in UE). In total, cinci dintre cele opt valori sunt mentionate mai putin frecvent de respondentii romani decat de europeni in medie, in special: „libertatea de exprimare” (26 %, pe locul al cincilea, comparativ cu 33 % in UE in ansamblu, pe locul al treilea).

In final, Eurobarometrul arata ca romanii isi doresc ca Parlamentul European sa joace un rol mai important decat in prezent (59 %), fata de europeni care impartasesc aceasta idee in proportie de doar 49 %.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.