Românii nu mai vor să cultive cartofi. Îi omoară importurile şi evaziunea fiscală

În pieţe şi în marile lanţuri de magazine, un kilogram de cartofi este de peste două ori mai scump decât la poarta fermei. Cartofii din import intră şi ei masiv în ţară şi sunt preferaţi de români din cauza aspectului.  
Alina Stanciu - sâm, 05 apr. 2014, 09:26
Românii nu mai vor să cultive cartofi. Îi omoară importurile şi evaziunea fiscală

Anul trecut, potrivit datelor oficiale furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, România era al treilea mare cultivator de cartofi din UE, după Polonia şi Germania, şi locul şapte în clasamentul cantităţilor produse, din cauza randamentelor mici. Cu toate acestea, spun producătorii, şansele ca ţara noastră să rămână unul dintre cei mai importaţi producători de cartofi dintre statele membre scad simţitor de la an la an. Suprafeţele cultivate sunt în scădere, iar producătorii din ce în ce mai nemotivaţi. Spun că sunt grav afectaţi de piaţa neagră şi importuri.

„Sunt din ce în ce mai puţini fermieri care mai vor să cultive cartof. Cei care au contracte cu hipermarketuri vând acum cu 1-1,1 lei pe kilogram, faţă de perioada decembrie-ianuarie când preţul era de 1,4-1,6 lei plus TVA. În rest, la poarta fermei preţul porneşte de la 80 de bani şi poate ajunge la cel mult 1,3 lei pe kilogram, în contextul în care preţul de cost este 70-75 de bani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Benea, preşedintele Asociaţiei Federaţiei Naţionale a Cartofului.

În momentul de faţă, în unele lanţuri de hipermarketuri şi în pieţe din Bucureşti un kilogram de cartofi albi ajunge la aproximativ 2,5 lei. De asemenea, preţul mediu comunicat de INS pentru luna ianuarie 2014 este de 1,96 de lei pe kilogram (cartofi de toamnă).

Importuri fără taxe

Cultivatorul de cartofi mai spune că producătorii români sunt puternic concuraţi şi de importuri, distribuitorii profitând de lipsa de cunoştinţe a consumatorului final. „Acum suntem invadaţi de cartofi din Polonia, Germania, Franţa, Olanda, în ultima lună chiar din Egipt. Sunt cartofi de dimensiuni mari pe care consumatorii din lumea civilizată îi refuză, pentru că au conţinut mare de substanţe chimice”, mai spune Benea. Acesta explică preţurile bune la produsele de import prin faptul că, în foarte multe cazuri, este vorba despre o piaţă neagră. „Din toată cantitatea care vine în ţară, dacă 20% este însoţită de documente. În iarnă, spre exemplu, se făceau importuri din Polonia cu 10 bani kilogramul şi se vindeau cu 15 bani, în acte. În realitate, erau comercializaţi cu 1 lei kilogramul”, mai explică preşedintele Asociaţiei Federaţiei Naţionale a Cartofului. Benea explică că statul român percepe taxe mari, acesta fiind unul dintre motivele pentru care şi evaziunea fiscală din acest domeniu ia amploare. 

Potrivit datelor INS, producţia anului 2013 a fost de 3,25 milioane de tone cu 31,8% mai mare decât în 2012, datorită creşterii producţiei medii la hectar (plus 40%). Suprafeţele au scăzut uşor însă de la 224 de mii de hectare la 208 mii de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.