Românii plătesc la electronice preţuri peste media UE

Preţurile bunurilor şi serviciilor din România se situează la 60% din media Uniunii Europene (UE), însă românii plătesc peste medie pentru electronice, iar la haine şi mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete şi biciclete - achită un preţ apropiat de nivelul UE.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 15:30
Românii plătesc la electronice preţuri peste media UE

În UE, doar Bulgaria are un nivel mai redus al preţurilor (51% din media UE), în timp ce pe penultima treaptă se situează România şi Polonia (60%), aflate la scurtă distanţă de Ungaria (64%). Cele mai ridicate preţuri sunt înregistrate în Danemarca (142%), urmată de Suedia (128%) şi Finlanda (125%), potrivit datelor Eurostat, bazate pe preţurile din 2011.

Indicele preţurilor pentru România a urcat de la 59% din media UE în 2010 la 60% în 2011. În 2008, România se afla la 62% din media europeană.

Preţurile electronicelor în România reprezintă 105% din media UE, la fel ca în Finlanda şi peste Belgia (104%), Franţa (101%), Germania şi Olanda (99%) sau Marea Britanie (95%). Doar opt state, în frunte cu Malta (125%), au preţuri mai ridicate.

România se situează la acelaşi nivel de preţ cu Portugalia şi Lituania în privinţa hainelor (93%), dar peste Irlanda (92%), Polonia (89%), Spania (88%) sau Ungaria (85%). Cele mai mici preţuri sunt înregistrate în Bulgaria (75%), iar cele mai ridicate în Suedia (133%).

Preţul din România la categoria „autovehicule, motociclete şi biciclete” se situează, cu 88% din medie, printre cele mai reduse la nivel european. Exceptând Danemarca, cu 167% din media UE, preţurile autovehiculelor înregistrează o variaţie mai redusă în cadrul UE, de la 83% în Bulgaria la 122% în Portugalia.

Cele mai scăzute preţuri în România, comparativ cu restul UE, sunt cele pentru alimente şi băuturi nealcolice (68%), alcool şi tutun (66%), precum şi cele practicate de hoteluri şi restaurante (50%).

Preţurile alimentelor şi băuturilor nealcolice din România sunt printre cele mai reduse din UE. Doar Bulgaria (67% din media UE) are preţuri mai mici. Tot în coada clasamentului se situează Polonia (69%) şi Lituania (76%). Danezii (136%) plătesc cel mai mult pentru alimente.

La alcool şi tutun, preţurile înregistrează variaţii majore, ca urmare a taxării diferite practicate de statele membre. Doar Ungaria (63%) şi Bulgaria (64%) au preţuri mai mici decât România, în timp ce maximul este înregistrat în Irlanda (163%).

Preţurile la serviciile oferite de hoteluri şi restaurante variază, de asemenea, puternic în UE, de la 45% din medie în Bulgaria la 154% în Danemarca. Cu 50%, România se află pe penultima poziţie, înaintea Bulgariei şi după Ungaria (52%).

Produsul Intern Brut pe locuitor înregistrat anul trecut în România reprezintă 49% din media UE, cu trei puncte procentuale mai mult faţă de nivelul din 2010, în timp ce alte state est-europene au consemnat creşteri mai modeste, stagnare sau chiar scăderea indicatorului.

România şi Bulgaria sunt în continuare cele mai sărace state din UE raportat la producţia economică pe locuitor. Indicatorul a crescut uşor în Bulgaria, de la 44% din media UE la 45%.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...