Românii s-au întors la mall, iar cererea pentru filme este în creștere. 90% din sălile de cinema sunt la mall

Piața cinematografelor din România a început să recupereze scăderile pe care le-a înregistrat în perioada pandemiei, însă este încă departe de cifrele consemnate în perioada 2016-2019, arată un studiu realizat de Cushman & Wakefiled. Cererea în creștere pentru filme, lansarea de producții precum Top Gun 2, care a generat vânzări de peste 1,4 milarde dolari la nivel invernațional, ar putea marca revenirea și pentru această industrie afectată puternic de restricțiile impuse de pandemie, mai spun autorii studiului. Dar, chiar și-asa, operatorii cinematografelor trebuie acum să facă față creșterii costurilor, dar și dezvoltarea platformelor de streaming.
Andrada Ghira - mie, 14 sept. 2022, 13:41
Românii s-au întors la mall, iar cererea pentru filme este în creștere. 90% din sălile de cinema sunt la mall

Peste 13 milioane de spectatori au fost la cinema în 2019, număr care s-a redus drastic la 3,3 milioane în 2020, și care a urcat timid la 4,6 milioane de spectatori în 2021. Încasările s-au redus și ele: de la 265 de milioane de lei în 2019, la nici 68 de milioane de lei în 2020, arată datele Centrului Naţional al Cinematografiei, analizate Cushman & Wakefiled Echinox.. Anul trecut, cinematografele au avut încasări de peste 100 de milioane de lei, iar anul acesta optimismul este păstrat de noi producții care vor ajunge pe marile ecrane.

Din 2016 și până în 2019, cinematografele au înregistrat o medie de circa 13 milioane de spectatori, ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare lună mai mult de un milion de români au mers la cinema. În 2020, primul an de pandemie, numărul persoanelor care au vizionat producţii cinematografice a totalizat 3,3 milioane, iar 2021, când restricțiile legate de COVID-19 au fost ridicate parțial, numărul acestora a crescut la aproape 4,7 milioane, un total ce corespunde unei medii lunare de 391.000 de spectatori.

Frecvența vizitelor pe cap de locuitor a scăzut de la 0,68 în 2019 la 0,17 în 2020, în timp ce în 2021 a fost înregistrată o creștere până la nivelul de 0,24.

La finalul anului 2021, erau operaționale 90 de cinematografe în Romania, cu opt mai puține față de finele lui 2019, când s-a consemnat cel mai mare număr de cinematografe de tip multiplex din istoria retailului modern local.

Din 2018, românii au mers mai puțin la cinema

După o perioadă între 2013 și 2017 în care acest indicator a fost în continuă creștere, în 2018 frecvența vizitelor în cinematografe a scăzut. De asemenea, și încasările totale de box-office ale operatorilor de cinematografe au avut aceeași traiectorie, înregistrând un maxim în 2017 (266,5 milioane de lei, respectiv 58,3 milioane de euro), urmate de o scădere în 2018 (262,9 milioane de lei, 56,5 milioane de euro). În 2019, încasările au crescut față de 2018, însă au rămas sub nivelul din 2017.

”Din perspectivă imobiliară, operatorii de cinematografe rămân un ocupant cheie al centrelor comerciale, susținut de fundamente solide și de concurență sănătoasă. În continuare, peste 90%  din sălile de cinema se regăsesc în cadrul mall-urilor, care atrag de altfel și peste 90% din totalul spectatorilor. În acest context, este important de menționat că, la fel cum marii chiriași din centrele comerciale sunt preocupați în această perioadă să ofere cumpărătorilor experiențe de shopping pentru a se diferenția, și operatorii de cinematografe au nevoie de o repoziționare și de aducerea pe piață de concepte noi, inovatoare”, spune Dana Radoveneanu, Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox. 

Optimism și pe final de an

Îndustria este susținută de cererea mare pentru filme, iar experiența de a viziona filmele dintr-o sală de cinema nu poate fi reprodusă acasă.  Iar previziunile pentru ultimele luni din 2022 rămân pozitive în așteptarea premierelor mai multor producții majore, precum „Avatar 2” sau „Black Panther 2” , dar și a altor filme care au potențialul de a atrage un număr mare de spectatori.

Optimismul se bazează și pe exemplul „Top Gun: Maverick”, mai spune realizatorii studiului, film ce a avut încasări de peste 1,4 miliarde de dolari la nivel global, devenind una dintre cele mai de succes lansări din cinematografia modernă.

 

Te-ar mai putea interesa și
EximBank a acordat un împrumut de 8,75 de milioane de euro singurului producător de baterii litiu-ion din România
EximBank a acordat un împrumut de 8,75 de milioane de euro singurului producător de baterii litiu-ion din România
Grupul EximBank a semnat un acord financiar în valoare totală de 8,75 de milioane de euro cu societatea Prime Batteries Technology, singurul producător de baterii litiu-ion din România și din......
ACUE lansează proiectul “Dialog social pentru un județ „verde”
ACUE lansează proiectul “Dialog social pentru un județ „verde”
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) implementează în județul Ilfov, în perioada 29 ...
Comisia Europeană oferă un ajutor de 500 de milioane de euro Ucrainei pentru agricultură, educație și locuințe
Comisia Europeană oferă un ajutor de 500 de milioane de euro Ucrainei pentru agricultură, educație și locuințe
Ucraina va primi un sprijin de 500 de milioane de euro pentru sectoarele locuinţelor, educaţiei şi agriculturii, a anunţat ...
Germania prelungește perioada de funcționare a centralelor electrice pe bază de cărbune, pentru a crește producția de electricitate
Germania prelungește perioada de funcționare a centralelor electrice pe bază de cărbune, pentru a crește producția ...
Guvernul german a aprobat miercuri prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe baza de cărbune până în 31 martie ...