Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon

Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, arată datele unui studiu realizat de Xiaomi împreună cu IZI data.
Lidia Neagu - Dum, 15 mai 2022, 16:46
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon

Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă pentru 8 din 10 români din mediul urban. În rândul caracteristicilor specifice pe care le poate avea o cameră foto de pe un smartphone, cea mai importantă este calitatea pozelor, cu 91% dintre mențiuni, urmată de numărul de megapixeli pe care îl suportă (87%) și calitatea focusului pe subiectul din fotografie (85%). 

În continuarea topului avem calitatea pozelor făcute pe timp de noapte și autofocusul, fiind considerate importante de 83% din respondenți.

Românii au în medie 1.500 de poze în telefon

Camera foto a devenit o parte integrantă din viața noastră fiind folosită în orice clipă pentru a reda un moment, fie el semnificativ sau nu pentru noi. Respondenții au fost întrebați câte fotografii au în momentul de față în telefon.

Se observă diferențe între bărbați și femei, dar și între generații. În medie, o persoană are 1.500 de poze în telefon, femeile având semnificativ mai multe – 1.800 de fotografii față de 1.100 în cazul bărbaților.

De asemenea, se remarcă faptul că numărul de poze din telefon scade odată cu vârsta. Astfel, cei din Gen Z au în medie 3.500 de poze, cei între 25-34 ani 2.100 de poze, urmați de cei din categoria de vârstă 35-44 ani, cu 1.800 de poze. Numărul scade la jumătate în rândul celor peste 44 ani, unde avem o medie de 600 de poze.

Designul telefonului, important pentru 7 din 10 români din mediul urban

7 din 10 români din mediul urban pun preț pe designul telefonului și îl consideră important și foarte important. Gen Z (54%) și cei cu vârste cuprinse între 25 – 34 ani (41%) sunt respondenții care pun cel mai mare preț pe design. Respondenții cu vârste mai înaintate nu mai sunt la fel de atenți la detalii precum mărimea, culoarea, greutatea, forma sau materialele folosite pentru telefon.

În ceea ce privește elementele preferate de design, pe primul loc avem greutatea, 73% dintre respondenți spunând că vor ca telefonul să fie ușor, iar pe locul doi ca preferințe este să fie subțire (61%). Ambele caracteristici sunt însă semnificativ mai des menționate în rândul femeilor, decât al bărbaților. Astfel, avem  77% din femei ce preferă ca telefonul să fie ușor și 68% bărbați. Între timp, 67% din femei apreciază un telefon subțire, comparativ cu bărbații unde avem 55%. 

Ecranul lat este susținut de 47% din respondenți, clasându-se pe locul 3 în topul preferințelor legate de design. Aici observăm o creștere direct proporțională odată cu înaintarea în vârstă, de la 33% în rândul Gen Z până la 55% în rândul celor peste 54 ani.

Marginile rotunjite sunt importante pentru 36% dintre respondenți, dar Gen Z sunt mai atenți la acest detaliu (48%). Un telefon mare este preferat de 28% dintre respondenți în detrimentul unuia mic, ales de 12%. Oricum, telefonul mare este preferat de bărbați (34%) vs femei (22%) și de cei mai tineri (35% Gen Z) vs maturi. 

Studiul național a fost realizat de IZI data pentru Xiaomi, pe un eșantion de 1.010 chestionare online autoadministrate în rândul populației urbane digitalizate, cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani, utilizatori de internet. Reprezentativitate: național urbană pe gen, vârstă și regiune. Perioada de colectare a datelor: 10 – 15 aprilie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...