Românii şi bulgarii nu plănuiesc să migreze masiv în Marea Britanie – sondaj

Viitoarea anulare a restricţiilor impuse de Marea Britanie imigranţilor din România şi Bulgaria a avut un impact redus asupra numărului de persoane care plănuiesc să se mute în această ţară sau în Uniunea Europeană (UE), sugerează un sondaj BBC Newsnight.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 07:14
Românii şi bulgarii nu plănuiesc să migreze masiv în Marea Britanie - sondaj

Cele două ţări au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, dar numeroase state membre impun limitări românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, restricţii care vor fi anulate la sfârşitul acestui an. Acest lucru a provocat îngrijorări în Marea Britanie că numeroşi cetăţeni din cele două foste ţări comuniste vor veni să caute locuri de muncă, relatează BBC News Online.

Însă sondaje comandate de către BBC în fiecare dintre cele două ţări, asupra unui număr de peste 1.000 de persoane, sugerează că cei mai mulţi dintre cei intervievaţi ar veni numai în baza unei oferte din partea unei firme.

Dintre persoanele chestionate, mai multe au intenţionat să caute un loc de muncă în UE, inclusiv în Marea Britanie, în 2013, decât în 2014. Un număr semnificativ a declarat că ar dori să muncească în Marea Britanie, dar cei care îşi fac planuri concrete în acest sens sunt mult mai puţini.

România şi Bulgaria sunt printre cele mai sărace ţări din Europa, iar atunci când au aderat la UE, în 2007, le-au fost impuse restricţii pe piaţa muncii din cauza unor temeri privind o imigrare masivă. Aceste măsuri vor fi anulate la 1 ianuarie 2014, oferindu-le românilor şi bulgarilor aceleaşi drepturi de a munci pe teritoriul blocului european ca celorlalţi cetăţeni UE.

Unele voci din Marea Britanie au exprimat temeri potrivit cărora anularea restricţiilor va declanşa un val uriaş de imigranţi români şi bulgari în căutarea unui loc de muncă, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când ţara a permis cetăţenilor din state care au aderat atunci, ca Polonia, Ungaria şi Cehia, un acces liber pe piaţa muncii.

BBC Newsnight a dorit să afle ce impact ar putea să aibă aceste schimbări, în special în privinţa numărului celor care intenţionează să vină în Marea Britanie. În februarie 2013, programul a comandat un sondaj-test, cerând companiei Vitosha să chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost întrebaţi dacă intenţionează să vină în această ţară să muncească. Peste un sfert au răspuns că da.

În opinia unor analişti, acest procent relativ mare nu este suprinzător, având în vedere că Bulgaria se confruntă cu o perioadă dificilă, iar numeroşi bulgari doresc o viaţă mai bună. În unele sondaje, chiar şi 50% dintre bulgari afirmă că ar dori să muncească în străinătate, însă în ultimul deceniu doar 6% au făcut acest lucru.

Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha în Bulgaria şi Gallup Romania să conceapă un chestionar care să distingă între aspiraţie şi planuri concrete. În martie 2013, fiecare dintre agenţii a intervievat prin metoda faţa în faţă peste 1.000 de persoane reprezentative pentru întreaga ţară, în sate şi oraşe, în toate regiunile, atât în România, cât şi în Bulgaria.

Oamenilor le-au fost puse o serie de întrebări despre situaţia lor curentă şi dacă intenţionează să se mute altundeva în UE. Întrebaţi dacă, în ultimii cinci ani, au luat în considerare să se mute să locuiască şi să muncească în alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 români cuprinşi în studiu au răspuns prin da, iar 67% au răspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate în Bulgaria, 37% au răspuns da, iar 63% nu.

– Destinaţii de top

Când cei intervievaţi au fost invitaţi să aleagă prima ţară UE în care ar dori să se mute fie în 2013, fie în 2014, 4,6% dintre români şi 9,3% dintre bulgari au ales Marea Britanie. Aceste procente au urcat la 8,2% în cazul românilor şi la 13,6% în cazul bulgarilor, atunci când au fost întrebaţi în mod direct dacă iau în considerare Marea Britanie ca destinaţie.

În trecut, persoane din România şi Bulgaria care au muncit în alte ţări UE au optat, de obicei, pentru ţări în care pot ajunge cu maşina sau unde cultura şi limba sunt mai apropiate de ale lor. Acesta a fost cazul celor 197 de români care au declarat că intenţionează să muncească în altă ţară UE în 2013, dintre care 30% au spus că vor să meargă în Italia, 24% în Germania, iar 16% în Marea Britanie.

Cu toate acestea, sondajul Newsnight sugerează că Marea Britanie devine o destinaţie mai atractivă.

– Planuri concrete

În ceea ce priveşte numărul de români care intenţionează să muncească în altă ţară UE în 2014, grupul este mult mai mic, de 73 de persoane, iar procentajul este diferit, şi anume 25% vor să meargă în Italia, 18% în Germania şi 26% în Marea Britanie.

Dintre cei 242 de bulgari care au declarat că intenţionează să muncească altundeva în UE în 2013, 30% au spus că au vrut să meargă în Germania, 27% în Marea Britanie, iar 10% în Spania. În ceea ce îi priveşte pe bulgarii care intenţionează să muncească în alte ţări UE în 2014 – de asemenea un grup mai mic, de 123 de persoane, 31% vor să meargă în Germania, 24% în Marea Britanie şi 12% în Spania.

Unele persoane au indicat o ţară pentru 2013 şi alta pentru 2014, astfel încât apar de două ori.

Pentru a obţine o idee mai clară despre câte persoane ar putea veni, de fapt, în Marea Britanie, cei care au declarat că plănuiesc să imigreze în această ţară au fost întrebaţi dacă au planuri concrete de a se muta. Aceste planuri includ căutarea unui loc în care să stea şi unui loc de muncă. Numărul de răspunsuri pozitive a scăzut în mod semnificativ, deşi mai mulţi bulgari decât români îşi fac planuri planuri concrete în acest sens.

Doar 1,2% dintre bulgari şi 0,4% dintre români au declarat că au început să caute cazare.

– Estimări nesigure

Proporţiile au fost la fel de mici şi în privinţa celor care au început să caute un loc de muncă – 2,8% dintre bulgari au început să caute un loc de muncă prin intermediul unei agenţii de recrutare şi 0,3% dintre români. De asemenea, 1,4% dintre bulgari şi 0,7% dintre români au început să caute un loc de muncă fără ajutorul unei agenţii de recrutare.

Unii analişti afirmă că, pe baza unor asemenea „numere mici”, nu se poate estima numărul real al celor care vor veni. „Cred că, dacă te uiţi la cine îşi face planuri concrete, de exemplu, cine a contactat firme de consultanţă pentru recrutare sau cine are o ofertă fermă pentru un loc de muncă, mărimile eşantioanelor sunt un pic prea mici să spui precis care este numărul celor care vin”, a declarat pentru BBC Newsnight Peter Flade, directorul Gallup UK.

În ceea ce priveşte România, dintre cele 90 de persoane care au declarat că plănuiesc să muncească în Marea Britanie, 65% ar face acest lucru în baza unei oferte din partea unei agenţii de recrutare sau direct din partea unei companii. Dintre cei 138 de bulgari care au răspuns întrebării, 60% se află în această situaţie.

Referitor la ce fel de persoane sunt interesate să se mute în Marea Britanie, sondajul bulgar sugerează că acestea tind să fie mai tinere şi cu o probabilitate mai mare să fie şomere decât media studiului. Sondajul român sugerează că persoanele interesate să se mute în Marea Britanie tind să aibă studii superioare, să fie angajate şi mai hotărâte să vină decât cei care intenţionează să meargă în alte ţări UE.

Studiile au fost efectuate înainte de discursul prin care premierul britanic David Cameron a sugerat, în martie, restricţionarea accesului imigranţilor la beneficii sociale. Însă Newsnight a întrebat cum ar afecta o posibilă restricţionare a acestora dorinţa românilor şi bulgarilor de a veni în ţară.

Deşi cei 90 de respondenţi interesaţi să muncească în Marea Britanie au fost mult mai profesionişti şi mai buni, în ansamblu, ca respondentul mediu din studiu, doar mai puţin de jumătate au spus că acest lucru le-ar afecta decizia într-un mod important sau foarte important. În Bulgaria, cea mai mare parte a persoanelor interesate să muncească în Marea Britanie au declarat că o modificare a beneficiilor nu le-ar afecta decizia.

BBC anunţă că rezultatele integrale ale studiilor urmează să fie postate online luni, iar un material pe această temă urmează să fie difuzat luni seara pe BBC Two.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...