„Trecem printr-o perioadă de reașezare. Cu toate acestea, companiile de asigurări sustenabile au continuat să dovedeasca că industria noastră, indiferent de situație și de provocări, a rămas, este și va rămâne alături de clienți. Estimăm că industria a plătit în primele nouă luni ale lui 2024 despăgubiri zilnice cu 22% mai mari decât perioada simlară din 2023, de 5,6 milioane de euro (vs. 4,6 milioane de euro). Firește, aici ar trebui să adăugăm și sumele plătite de Fondul de Garantare a Asiguraților (nr: către păgubiții falimentarelor City Insurance și Euroins), dar și rezervele constituite de asigurători”, a declarat Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), la cea de-a șaptea ediție a conferințelor Quo Vadis, organizate de Institutul de Studii Financiare (ISF).
Conform acestuia, în 2024 piața asigurărilor a continuat să marcheze o creștere cu mult peste avansul PIB, de 11-12%, dar marea întrebare rămâne cu va evolua economia în ansamblu în 2025 și pe viitor, în contextul în care asigurările sunt influențate de evoluția economiei. Reprezentatul asigurătorilor a mai arătat că este nevoie de o simplificare a normelor la nivel european, pentru o serie de impuneri venite în valuri în ultimii ani îngreunează precesul de vânzare în asigurări.
„Depindem și de evoluția cadrului legislativ și de reglementare. În acest context, salutăm dorința de simplificare a cadrului legislativ european așa cum a fost anunțată de către Comisia Europeană. Pe scurt, se vorbește acum despre simplificarea reglementărilor și despre obiectivul clar de a reduce sarcinile de raportare, și nu numai, cu cel puțin 25%. Spre exemplu, suprapunerea mai multor reglementări (IDD, GDPR etc.) face ca un client să fie expus unei cantități impresionante de informații atunci când dorește să încheie o asigurare. Unele sunt folositoare, altele duplicative. Durata procesului de vânzare, mai ales în cazul asigurărilor de viață, este una deloc neglijabilă. Cei care interacționează direct cu clientii (#Oameniidinasigurari), spun că aceștia sunt în ultimii ani mai interesați, mai atenți, pun întrebări aplicate – deci contextul este unul favorabil din aceasta perspectivă”, a explicat Ciuncan.
Piața din România și eternul său potențial: procente de asigurare de câteva ori sub Europa
Paradoxal, în subdezvoltarea sa la nivel de acoperire prin protecție, România a oferit mereu oportunități pentru piața asigurărilor fiind, evident, mai ușor să te dezvo inlți acolo unde există un deficit decât în țările unde acoperirea este mare. O arată și președintele UNSAR. „Per ansamblu, există multe oportunități. Astfel, dacă ne uităm la cele mai noi date publicate de EIOPA, putem vedea că diferențele cu privire la penetrarea asigurărilor la nivel național vs. european încă sunt mari”, a mai declarat Alexandru Ciuncan. Vă prezentăm, în continuare, cei mai importanți indicatori comparativi România vs Europa, conform prezentării susținute de șeful UNSAR.
Sursa citată a vorbit și despre alte oportunități venite în conextul unor proiecte pe care piața le desfășoară sau urmează să le desfășoare.
– Asigurările de locuințe. Anul trecut, într-o premieră absolută, EIOPA și ECB au publicat un joint paper: ‘Towards an European system for natural catastrophe risk management” – se caută soluții și se dau exemple de bune practici, pentru că sunt provocări importante. România este într-o poziție bună din această perspectiva, pentru că avem soluții. Mai mult, românii se declară mulțumiți de investiția în polița lor de asigurare, conform celui mai recent studiu EIOPA > aproape 8/10 români cred că asigurarea de locuință le aduce mai multă valoare, poziționând România pe locul 6 în topul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene la acest capitol.[1]
– Segmentul corporate – căci, din circa 800.000 companii active, doar 21% dețîn o formă de protecție financiară, de tipul asigurărilor pentru bunuri și proprietăți (14%) sau a celor de răspunderi – pentru acoperirea prejudiciilor cauzate unor terțe persoane (7%).
– Asigurările voluntare de sănătate, unde primele brute subscrise au crescut cu 25%, până la 815 milioane de lei. UNSAR va anunță în scurt timp lansarea unui proiect-pilot în premieră pentru România care vine în sprijinul pacienților, premitandu-le să utilizeze polița voluntară de sănătate și în spitale publice.
– Asigurările de viață, unde numărul polițelor a crescut cu +16% după primele nouă luni din 2024 (+40% vs 2021), până la 2,1 milioane de polițe. Contextul este că românii sunt din ce în ce mai expuși financiar în fața accidentelor, îmbolnăvirilor și deceselor. Practic, într-o asemenea situație neprevăzută cu impact negativ, o familie ar avea nevoie de 154.000 de lei pentru a-și menține nivelul de trăi, sumă cu +17% mai mare comparativ cu anul anterior.
„În acest context, UNSAR va lansa în curând o amplă campanie de educație financiară dedicată asigurărilor de locuințe, atât în plan local, cât și regional„, a mai spus Ciuncan.