Astfel, diferența dintre resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat în cazul producerii unui eveniment neprevăzut a continuat să crească, deficitul de protecție al populației depășind 791 de miliarde de lei (160 de miliarde de euro).
,,Într-un context economic și social marcat de tot mai multe vulnerabilități, este esențial să ne concentrăm pe măsuri proactive pentru reducerea deficitului de protecție financiară. Asigurările de viață pot contribui semnificativ la diminuarea dezechilibrelor sociale și la reducerea dependenței populației de sistemul public de asistență socială. O politică de susținere din partea statului, prin stimulente fiscale, cu un impact minim asupra bugetului public, poate avea beneficii considerabile pentru siguranța financiară a tuturor românilor”, a declarat Alexandru Ciuncan (foto), președinte & director general al UNSAR.
Românii devin din ce în ce mai conștienți de această situație, astfel că 6 din 10 dintre ei se așteaptă ca nivelul lor de bunăstare să crească pe viitor, iar interesul ridicat privind starea de bine este reflectat și prin evoluția asigurărilor de viață, acest segment înregistrând o creștere de 13%.
,,Adâncirea deficitului de protecție, chiar și în aceste condiții, evidențiază nevoia de parteneriate de lungă durată între mediul privat, ONG-uri, reprezentanți ai societății civile și autorități publice, pentru a ameliora riscurile financiare la care este expusă populația și a crește sustenabil gradul de bunăstare al românilor”, a declarat Roxana Băluță, specialist Asigurări de Viață și Sănătate & Coordonator Programe UNSAR.
Despre UNSAR
Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.