Factura plătită de români proprietarilor de mori de vânt: până la 240 mil. euro. Doar în 2012

România va avea, la sfârşitul acestui an, 2.000 MW produşi din surse eoliene din care 1.130 vor fi instalaţi doar în acest an. Producătorii de energie eoliană vor primi de la stat între 120 şi 240 de milioane de euro reprezentând subvenţie pe producţia de energie verde. Statul îşi recuperează, la rândul său, banii de la consumatori.
Florin Cojocaru - Dum, 20 mai 2012, 21:01
Factura plătită de români proprietarilor de mori de vânt: până la 240 mil. euro. Doar în 2012

La sfîrşitul acestui an România va avea instalaţi încă 1140 de MW provenind din parcuri eoliene urcând capacitatea totală la peste 2.000 de MW, o dată şi jumătate capacitatea centralei de la Cernavodă, potrivit datelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană(RWEA). În urmă cu patru ani România nu avea decât 14 MW instalaţi. Investiţiile totale în vânt din ţara noastră vor ajunge la peste 3,5 miliarde de euro la sfârşitul acestui an luând în calcul un cost de 1,5-1,7 milioane de euro pe MW instalat. Doar în acest an domeniul eolian va atrage investiţii de aproape 2 miliarde de euro.

Boom-ul eolian în care se găseşte acum România va continua şi anul viitor când încă 1.350 de MW vor fi adăugaţi în reţeaua naţională, capacitatea instalată totală urmând să ajungă la 3.473 MW depăşind Danemarca, ţară în care cea mai mare parte a energiei consumate provine din surse regenerabile. Astfel, România va contabiliza o investiţie totală în vânt de 5,4 miliarde de euro la sfârşitul anului viitor.

Cele mai multe proiecte vizează Dobrogea care este, acum cel mai „fierbinte” punct al Europei în ceea ce priveşte dezvoltările eoliene.

Campioana acestui an este compania românească Monsson Grup deţinută de familia Muntmark care va instala 205 MW eolieni în localităţile Mireasa, Pantelimon şi Vulturu din judeţul Constanţa. Monsson mai are, de anul trecut, încă 10 MW în parcul Mireasa.

Pe locul secund vor urca italienii de la Enel cu 198 de MW în Dobrogea şi în Banat, acest an marcând intrarea Enel în rândul producătorilor locali de energie eoliană

Potrivit estimărilor, locul trei al podiumului va fi ocupat de cehii de la CEZ. La Cogealac, în Dobrogea, aceştia vor instala turbine de 162 de MW care se vor adăuga celor 410 MW deja instalaţi. La finalul acestui an CEZ va fi cel mai mare producător de energie eoliană din România cu o capacitate instalată de 600 de MW.

Pe locul patru la capacitate instalată în 2012 se vor afla danezii de la Global Wind Power care „plantează” mori de vânt de 154 MW la Galaţi şi în Dobrogea.

Turbine cu o capacitate mai mare de 10 MW vor mai fi instalate de spaniolii de la Iberdrola, portughezii de la Renovatio şi Martifer sau francezii de la GDF SUEZ.

La sfîrşitul acestui an morile de vânt vor produce aproape 10% din toată electricitatea României.

“Estimăm pentru acest an o producţie de energie eoliană de 8% din totalul energiei produse. Fiecare MWh eolian primeşte două certificate verzi”, spune Ionel David consultant al RWEA. Producţia  totală estimată pentru acest an este de 55 TWh astfel încât eolianul ar însemna 4,4 TWh sau 4,4 milioane MWh.    Producătorii de energie eoliană vor împărţi, astfel, între 120 şi 242 de milioane de euro având în vedere costul unui certificat, care variază pe piaţă între 27 şi 55 de euro.

Explicaţia boom-ului eolian din România o reprezintă subvenţia acordată de stat pentru producţia de energie regenerabilă care se face prin sistemul certificatelor verzi.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.
În pezent Transelectrica a primit cereri de avizare pentru proiecte eoliene de 30.000 de MW. Sistemul nu permite, în prezent, decât conectarea a 5.000 de MW.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...