Românii vor avea de 5 ori mai mulţi bani pentru fonduri mutuale

Cetăţenii români îşi vor muta în ritm accentuat banii din depozitele bancare în  fondurile mutuale în următorii 5 ani. Investiţiile în aceste vehicule de economisire şi investiţie „vor creşte susţinut până la 425 euro pe cap de locuitor în România şi la 274 euro în Bulgaria, până în anul 2017“, potrivit studiului publicat de Generali PPF Holding (GPH), citat de Wall Street Journal (WSJ).
Adrian N. Ionescu - joi, 17 ian. 2013, 11:01
Românii vor avea de 5 ori mai mulţi bani pentru fonduri mutuale

În prezent, românii alocă anual în medie 90 de euro fondurilor de investiţii mutuale, iar bulgarii doar 9 euro, potrivit datelor culese între 2004 şi 2012, de Generali PPF Holding (GPH).


Prin urmare, peste cinci ani, românii vor aloca de 4,72 ori mai mulţi bani pentru fonduri mutuale, decât acum.

România se află mult în urma altor foste ţări comuniste, care la rândul lor au performanţe de aproape patru ori mai mici decât media Vestului Europei, de 4000 de euro.

Investiţiile în fonduri mutuale pe cap de locuitor din economiile cele mai avansate din Europa Centrală şi de Est (ECE) variază între 1.150 euro în Slovenia şi 469 euro în Polonia, potrivit studiului citat de Wall Street Journal (WSJ).

„Finanţele familiilor din estul Uniunii Europene sunt marcate de teama privind investiţiile în acţiuni, cei mai conservatori fiind cehii, slovenii şi slovacii. Ei îşi păstrează majoritatea activelor lor financiare în depozite bancare şi în numerar“, cred analiştii de la GPH.

Datele studiului relevă însă, faptul că Românii sunt doar mai săraci.

Dacă slovenii, care trăiesc în cea mai bogată ţară din ECE (potrivit WSJ), au fiecare peste 18.000 de euro în medie economisiţi sub diferite forme, iar cehii 14.750 de euro fiecare, românii au în medie 6771 de euro, mai ales în depozite bancare, potrivit studiului GPH, citat de Wall Street Journal (WSJ).

Creşterea economică din următorii ani îi va face inclusiv pe români să dea mai multă atenţie fondurilor mutuale.

În prezent, cele 63 de fonduri mutuale româneşti administrează peste 8,8 miliarde de lei, pentru peste 241.000 de investitori. Doar câteva fonduri care fac plasamente cu risc scăzut acoperă peste 90 % din totalul activelor.

Generali PPF Holding (GPH), este un joint venture şi va fi rezultatul absorbţiei de către Generali Assicurazioni a PPF Gruop, vehiculul de investiţii al celui mai bogat magnat ceh, Petr Kellner.

GPH operează un grup de companii cu peste 13 milioane de clienţi în ECE, Rusia şi mai multe republici fost soocietice. În România este prezent prin filiala Generali Assicurazioni care a fuzionat cu firma de asigurări Ardaf.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...