Românii vor cheltui tot mai mult anul viitor iar economia va creşte, potrivit Erste Group Research

03 11. 2015
carrefourorhideea_og_38416200_53279500

„Creșterea robustă a salariilor (circa 7% an/an), creşterea de două cifre a creditelor de consum și o creștere constantă a numărului de salariați sunt în mod evident semne încurajatoare că, anul viitor, consumul privat este probabil să rămână un factor cheie al creșterii PIB-ul țării”, scriu analiştii Erste Group Rsearch în cel mai recent raport.

Pentru 2016, analiştii Erste continuă să prevadă o creştere a economiei româneşti cu  3-4% an / an, în fiecare trimestru, „deoarece măsurile ambițioase de relaxare fiscală,creşterile salariale viitoare din sectorul public și rata negativă a inflației ar trebui să îndemne gospodăriile să cheltuie mai mult în următoarele trimestre”, se spune în raportul citat.

Bugetul de stat a încheiat primele nouă luni cu un excedent cumulat de 6,1 miliarde de lei (0,9% din PIB), dar excedentul este şi rezultatul nivelului redus al investiţiilor statului. Totuşi, „investițiile finanțate prin resurse publice locale și prin fondurile UE a continuat să recupereze”. Ministerul Finanţelor se aşteaptă la un deficit bugetar pentru întregul an de 13 miliarde de lei, „ceea ce înseamnă că cheltuielile publice ar putea crește în mod semnificativ în ultimul trimestru din 2015”, apreciază Erste Group Research.

„Consumul și investițiile sunt, prin urmare, susceptibile de a primi un impuls suplimentar la sfârșitul acestui an, în timp ce lichiditatea de pe piața monetară ar putea fi suficientă”, se spune în raport.

În context, Indicatorul Sentimentului Economic al Comisiei Europenei pentru economia românească a crescut la 105,5 puncte în octombrie faţă de 104,5 în luna precedentă și „s-a consolidat peste media pe termen lung de 100. Toate sectoarele au cunoscut o îmbunătățire a perspectivelor economice, cu excepția comerțului cu amănuntul, dar chiar și deteriorarea acestuia a fost mică”.

„Anticipăm o creștere economică de 3,2% în 2015 și de 3,5% în 2016, pe baza cererii interne”, conchide raportul Erste.