Românii vor pierde din nou: accizele pentru anul viitor vor fi ajustate cu inflaţia UPDATED

Economica.net
04 11. 2013
tigari_alcool_68805100

UPDATE 20.00. Premierul Victor Ponta a confirmat că accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a agreat, de principiu, ideea autorităţilor de la Bucureşti de a modifica, pentru anul viitor, sistemul de calcul al accizelor. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, noul sistem va arăta aşa: se păstrează actualul nivel al accizei, stabilit în lei, care va fi ajustat cu rata inflaţiei, ajustările urmând să fie făcute, cel mai probabil, la fiecare trei luni. Practic, accizele ar urma să crească, în 2014, cu rata inflaţiei.

Modificarea actualului sistem de calcul al accizelor a fost anunţată de ceva vreme, doar la nivel de intenţie însă, de ministrul pentru buget, Liviu Voinea

„Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus ministrul Bugetului.

„Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază în permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică”, a mai spus Voinea, pentru jurnaliştii de la Gândul.

De ce ar vrea Guvernul să schimbe chiar acum modalitatea de calcul a accizelor după ce, ani de zile, a fost păstrat sistemul prin care accizele se plătesc, în lei, pentru tot anul la cursul din prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent?

Citeşte aici: Sistemul de calcul al accizei la carburanţi se va schimba. Era favorabil pentru noi, dar rău pentru buget

Regula este veche de ani de zile iar consumatorii români au avut de suferit pentru că mopneda naţională se deprecia. Practic, noi plăteam mai mult, dar statul încasa mai mult. Situaţia s-a schimbat însă în acest an, când cursul de schimb a lucrat în favoarea consumatorilor şi în defavoarea bugetului de stat. La data de 1 octombrie, cursul a fost mai bun decât cel de acum un an, leul apreciindu-se faţă de euro. Cursul a fost de 4,4485 lei/euro.

Astfel, accizele ar fi urmat să scadă, în lei, cu 1,65%, în 2014.

Or, chiar zilele trecute Executivul a anunţat o rectificare bugetară negativă, pentru că are un minus de încasări bugetare de 2,9 miliarde de lei. Cum bugetul pe anul viitor nu prevede limitări drastice ale cheltuielilor, Executivul a luat în calcul şi accizele, capitol la care ar fi urmat să piardă în cazul în care s-ar fi aplicat cursul de la 1 octombrie.

Românii plătesc accize, printre altele, la carburanţi, ţigări şi băuturi alcoolice.