Românii ar putea obţine certificatul UE Covid-19 de la 1 iulie – proiect de OUG

De la 1 iulie 2021 va fi operaţional în ţara noastră sistemul informatic integrat de emitere şi de verificare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19, arată într-un proiect de OUG. Prin intermediul acestui sistem, românii care fie s-au vaccinat antiCovid cu schema completă de vaccinare, fie s-au vindecat ori au test negativ pentru Covid vor putea obţine certificatului digital al UE privind Covid.
Ion Dobreanu - lun, 28 iun. 2021, 12:22
Românii ar putea obţine certificatul UE Covid-19 de la 1 iulie - proiect de OUG

Românii care s-au vaccinat antiCovid vor putea obţine „paşaportul european antiCovid” prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro, pe baza informaţiilor din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, se arată într-un proiect OUG pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al UE privind Covid, pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei.

Sistemul informatic integrat de emitere şi de verificare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19 (SII CDC) va fi operaţional de la 1 iulie, potrivit unui proiect de OUG.

  • proiect de OUG pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al UE privind Covid, pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei.

Sistemul informatic e dezvoltat de STS şi e administrat de Ministerul Sănătăţii.

SII CDC va cuprinde:

  • portalul https://certificat-covid.gov.ro ca punct unic de eliberare a certificatelor digitale ale UE privind Covid, pe baza datelor despre oamenii vaccinaţi antiCovid din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, despre rezultatele testelor pentru Sars-CoV-2 şi pe baza datelor despre oamenii vindecaţi de Covid din platforma Coronaforms.
  •  aplicaţia mobilă CoronaScan pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii certificatelor, prin scanarea codului QR.
  • infrastructura necesară pentru comunicarea cu portalul creat de Comisia Europeană.

Certificatele privind vaccinarea, testarea sau vindecarea de Covid vor fi eliberate de Ministerul Sănătăţii prin platforma informatică SII CDC şi au termen de valabilitate diferit.

Certificatul care atestă că v-aţi vaccinat antiCovid cu schemă completă de vaccinare e valabil până la 30 iunie 2022, se arată în proiectul de OUG.
Certificatul care atestă că v-aţi vindecat de Covid-19 e valabil 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru depistarea noului coronavirus, înregistrat în platforma Coronaforms, potrivit proiectului de OUG.
Certificatul care atestă că v-aţi testat pentru Covid-19 e valabil 24 de ore sau 72 de ore de la efectuarea testului pentru depistarea Sars-CoV-2, în funcţie de tipului testului făcut, scrie în proiectul de act normativ.

Oamenii vor putea obţine certificatul şi în format hîrtie, de la medicul de familie sau de la DSP. Aceste certificate vor fi eliberate gratuit.

Detaliile despre modul în care oamenii pot descărca certificatele digitale antiCovid vor fi stabilite prin ordine ale ministerelor sănătăţii şi de interne, emise în cel mult 15 zile de la data publicării OUG în Monitorul Oficial.

„(Certificatul n. red) Este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie, la nivel european. (…) Vom lansa un website, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm şi, pe baza contului creat, vom primi pe mail un link de unde vom putea descărca acest certificat, care se referă la trei situaţii: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală şi acest lucru este certificat de prezenţa unui rezultat PCR pozitiv, în trecutul nu foarte îndepărtat, sau, a treia posibilitate, absenţa bolii în acest moment – un rezultat PCR negativ”, a explicat Andrei Baciu, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat a menţionat că acest certificat digital european privind COVID va facilita călătoriile între state, pentru a scurta timpul petrecut în punctele vamale. Certificatul digital privind COVID se va putea prezenta la punctul de trecere vamal în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, deoarece codul QR va putea fi scanat.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...