Românul care dă de muncă asiaticilor. Face decoraţiuni interioare în fabricile lor

08 03. 2015
rusu_46844900

După doi ani de căutări, analize de piaţă şi foarte multe călătorii peste Ocean, Cristian Rusu, patronul Casa Rusu, compania de retail a principalului producator de mobilier din România, Rus Savitar, a decis să producă într-un sistem similar lohn-ului decoraţiuni interioare şi obiecte de uz casnic pe care le comercializează în propriile magazine sub brandul Cassima. Practic, românul gândeşte produsele, cumpără  materia primă necesară pe care o trimite în state asiatice pentru producţie. „Producem decoraţiuni în multe ţări, printre care Italia, Cehia, China sau Cambodgia. Rus Savitar creează designul şi asigură furnizorii, iar în aceste ţări plătim manopera. Practic, închiriem nişte linii de producţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu. 

Mână de lucru mai ieftină

Scopul producătorului român atunci când a lansat propria gamă de decoraţiuni a fost să îşi atragă clienţii printr-un bun raport calitate preţ. Acesta a fost şi principalul motiv pentru care a preferat să îşi facă produsele la zeci de mii de km distanţă. Costul forţei de muncă a fost un criteriu, dar şi calitatea la care se produce în unele ţări. ” În Cambodgia, mâna de lucru este de 32 de dolari pe lună. În China totul s-a scumpit. Este 280 de euro. Bate România. În Cehia producem pentru că au tradiţie pe sticlă, spre exemplu”, mai explică omul de afaceri. „

40 de români lucrează în Asia

Rusu nu s-a mulţumit însă să trimită materia primă în Asia. A vrut ca totul să fie atent supravegheat de către angajaţi de-ai săi, aşa că a trimis 40 de români să îi coordoneze pe asiatici. „Am 40 de oameni din România care au plecat acolo. Stau la linie şi verifică. Numai deplasările până acolo m-au costat 1 milion de euro”, spus Rusu, potrivit căruia şi-a asumat un risc, dar că orice business are şi o astfel de componentă. 

De altfel, omul de afaceri se gândeşte deja la următoarea mutare: o nouă fabrică în care să îşi poată produce singut toate obiectele decorative şi de uz casnic pe care le realizează acum în afara ţării. „De ce să nu avem noi astfel de linii de producţie cum sunt cele pe care le folosim? se întreabă retoric producătorul de mobilă care a intrat pe această nişă observînd că roomânul nu este ca alt european. „Sortimentaţia pentru Cassima nu este finalizată. Suntem de abia la început. Totul este conceput de noi pentru că fiecare ţară are specificul ei. Următorul pas pe care dorim să îl facem este propria fabrică”, a mai declarat Rusu.

Casa Rusu nu exportă încă decoraţiunile Cassima, dar estimează că aceste produse vor genera 30 % din cifra de afaceri a magazinului din cartierul bucureştean Colentina, pe care compania îl va redeschide, sunb un nou concept, pe 6 martie.  

Obişnuit cu Asia

Rus Savitar exportă aproximativ 15% din cifra de afaceri în ţări precum Olanda,Belgia,Elveía,Franţa, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, dar şi pe pieţe mai exotice cum ar Iraq, Quatar, Emiratele Arabe Unite şi Japonia. Oficialul Casa Rusu susţine însă că preferă pieţele asiatice pentru că acolo au mai multă libertate.”Vestul Europei este mai departe ca şi concept de noi. Ei obişnuiesc să vină cu proiectele lor gata făcute şi se aşteaptă să le oferim preţuri mai mici (la execuţie n.red). Ne consideră o ţară care trebuie să producă ieftin. Cei din Asia sunt mult mai deschişi. Îţi lasă mâna liberă să faci cum crezi. Iar ca nivel de preţ, către Asia preţurile obţinute sunt mai bune decât către Europa de Vest”, explică Rusu.

Lucrează în trei schimburi  

„Problema cu exportul este că acum suntem într-un deficit de producţie. Fabricile noastre produc în trei schimburi şi nu putem face estimări exacte asupra exporturilor decât în iulie. Probabil vom avea o creştere de 5% a exportului”, explică Rusu potrivit căreia succesul business-ului său se datorează faptului că preferă să producă în cantităţi foarte mari. „Noi producem 1.000 de bucăţi, chiar dacă cererea iniţială este de 400 de bucăţi. De aceea am şi făcut investiţii în centre logistice”, mai spune acesta.    

Revoluţie românească în industria mobilei. Familia Rusu construieşte de la zero magazine pe mii de metri şi o nouă fabrică

Casa Rusu este compania de retail a producătorului Rus Savitar. Compania şi-a început activitatea în 1994, în prezent fiind unul din cei mai mari producători de mobilier din România. Compania are trei fabrici unde se realizează mobilierul din pal melaminat şi mobilierul tapiţat. În prezent, Casa Rusu deţine o reţea de 27 de magazine, noua locaţie din Bucureşti fiind cea de-a 28-a a reţelei.

Grupul Casa Rusu-Rus Savitar a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro, cu 25% peste nivelul din 2014. Pentru anul în curs, estimează o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro. Grupul are în jur de 1.000 de salariaţi.