1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

News

Românul munceşte 16 zile pe an doar ca să-şi plătească şpăgile

Până pe 24 ianuarie, statistic şi în medie, românul munceşte doar ca să strângă banii pentru şpăgile pe care trebuie să le plătească de-a lungul anilor.

24 ian, 2013 | Economica.net

Angajatul român munceşte în primele 16 de zile din an pentru a putea plăti şpăgile, pe care trebuie să le achite la diverse instituţii de stat şi/sau companii private pentru a-şi rezolva diferite probleme, arată un calcul făcut de www.piatadespaga.ro, portal al cărui scop este acela de a reduce nivelul plăţilor informale făcute în România, potrivit unui comunicat de presă.

„Raportându-ne la românul mediu, cu salariul sau mediu net de 345 de euro pe lună (4.140 euro/an) şi folosind datele statistice disponibile, a reieşit că un cetăţean obişnuit are nevoie de 16 zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Dacă la acestea adăugăm zilele libere şi sărbătorile legale, rezultă că până pe 24 ianuarie muncim pentru a aduna banii pentru şpăgi”, a declarat în comunicat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS, care a iniţiat şi lansat www.piatadespaga.ro.

„Astfel, 25 ianuarie devine prima zi din noul an când ne putem bucura efectiv de banii rezultaţi din munca noastră”, spune Codru Vrabie.

Datele au fost centralizate pe baza raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, potrivit cărora şpagă medie anuală a atins un vârf de 266 de euro în 2009.

“Toate calculele făcute de echipa www.piatadespaga.ro au avut la baza modelul folosit de economiştii internaţionali, care de circa 65 de ani calculează, în fiecare an, când anume se eliberează cetăţeanul obişnuit de povara fiscală. Acest calcul se face şi în România, iar această zi pică, de regulă, la jumătatea anului” se arată în comunicat.

Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, un ONG.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO