ROMATSA: Controlorii de trafic au informat piloţii aeronavei Blue Air că pista este acoperită cu zăpadă umedă

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei companiei Blue Air, care executau manevra de apropiere, că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 milimetri şi are un coeficient de frânare mediu, însă la câteva minute aeronava Blue Air a aterizat, afirmă ROMATSA, într-un comunicat dat joi publicităţii, anunţă Agerpres. 
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 15:30
ROMATSA: Controlorii de trafic au informat piloţii aeronavei Blue Air că pista este acoperită cu zăpadă umedă

În plus, potrivit instituţiei, controlorii de trafic aerian au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei, care a ieşit de pe pistă în momentul aterizării pe Aeroportul din Cluj, şi cu personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport.

ROMATSA precizează că, la ora 7,20, aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

‘Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 7,51, aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7,52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 milimetri şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 8,00, aeronava Blue Air a aterizat’, se menţionează în comunicat.

Autoritatea aeronautică subliniază că nu are niciun fel de atribuţii în ceea ce priveşte curăţarea pistei şi nici stabilirea stării acesteia.

‘ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor’, a punctat instituţia.

Un avion aparţinând companiei aeriene Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti către Barcelona, cu escală la Cluj, şi avea peste 100 de pasageri la bord, a ieşit joi de pe pista Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ Cluj în timpul manevrelor de aterizare. Potrivit reprezentanţilor aeroportului, nu au existat victime şi nimeni nu a fost rănit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis joi un dosar în care se cercetează împrejurările în care un aeronava a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a confirmat, pentru AGERPRES, faptul că un procuror a solicitat o serie de informaţii, adăugând că e o procedură normală în astfel de incidente.

‘Considerăm că este o procedură normală să se autosesizeze în cazul acestui incident şi în acest caz o să sprijinim cu toate datele cercetările care se vor efectua. Cu ocazia incidentului a fost un domn procuror de la Cluj pentru primele informaţii. Este o procedură normală în cazul unui incident’, a menţionat Ciceo.

Evenimentul este investigat şi de o comisie a Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile /CIAS/, care s-a deplasat joi la locul producerii incidentului. CIAS a notificat Statele Unite ale Americii prin NTSB (ca stat proiectant şi stat de fabricaţie al aeronavei), Agenţia Europeană pentru Siguranţă în Aviaţie (EASA), Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) şi Direcţia Generală pentru Mobilitate şi Transport (DG-MOVE).

Compania aeriană Blue Air a afirmat într-un comunicat remis AGERPRES că aderenţa pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgenţă cauzată de lipsa carburantului.

Potrivit operatorului aerian, ‘în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderenţa pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei’.

‘Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zăpadă udă şi condiţii de frânare medii. Pentru a elimina speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menţionăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru şi prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenţă’, notează Blue Air.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...