Terenul Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ: Proiectul a fost amendat: 40 de ani – termen maxim pentru realizarea proiectelor de dezvoltare urbană

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu amendamente, prin reexaminarea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis, propunerea legislativă care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR pentru realizarea, în termen de 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă.
AGERPRES - mie, 10 nov. 2021, 13:54
Terenul Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ: Proiectul a fost amendat: 40 de ani - termen maxim pentru realizarea proiectelor de dezvoltare urbană

Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” şi 2 abţineri.

Senatorii USR au votat împotriva adoptării acestei legi, actul normativ fiind susţinut de PNL, PSD şi UDMR. Senatorii AUR, deşi nu s-au pronunţat în timpul dezbaterilor în plen, au votat împotrivă.

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Actul normativ modifică şi completează Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, fiind vizată pentru transfer o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Potrivit unui amendament adoptat în Comisiile economică şi juridică ale Senatului şi însuşite de plen, legea a fost completată în sensul în care terenurile menţionate se transmit cu titlu gratuit în proprietatea CCIR în scopul „desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării, în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri”.

Amendamentul este justificat, în raportul comisiilor de specialitate, prin faptul că reprezintă „un remediu legislativ” şi o „garanţie suplimentară cerută pentru transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor”.

Alt amendament adoptat prevede că „Guvernul României, la iniţiativa Secretariatului General al Guvernului, verifică îndeplinirea condiţiilor legale şi adoptă hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor”.

Terenurile menţionate nu pot fi „vândute, donate, aduse ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale sau date în plată pentru stingerea unor obligaţii şi nu pot fi ipotecate timp de 49 de ani de la data dobândirii, iar destinaţia terenurilor nu poate fi schimbată în acelaşi termen, sub sancţiunea nulităţii absolute a actelor juridice de înstrăinare, de ipotecare sau de schimbare a destinaţiei terenurilor”.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007 va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz

Context

Pe scurt, în 2017, dezvoltatorul Iulius, deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu, împreună cu sud-africanii de la Atterbury, intra în negocieri cu cei de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru dezvoltarea zonei Romexpo. CCIR are din 2004 drept de folosință pentru o perioadă de 49 de ani a terenului de 46 de hectare unde se află centrul expozițional. Legea care urma să treacă terenul Romexpo în proprietatea CCIR a fost votată în septembrie, însă USR a atacat decizia la Curtea Constituțională, care a decis că totul este constituțional.

În tot acest timp, dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a atras atenția prin comunicări în presă că tranferul aduce prejudicii statului și a sesizat Comisia Europeană. NEPI Rockcastle și-a anunțat și intenția de a cumpăra terenul la valoarea de piață, inclusiv de organizarea unei licitații internaționale, sau intrarea în parteneriat pentru dezvoltarea proiectului.

Întoarcerea legii în Parlament înseamnă un pas pe loc pentru dezvoltarea proiectului de aproape 3 miliarde propus de asocierea CCIR și Iulius, și rămâne de văzut dacă va mai prinde contur în forma prezentată.

Citeste si: Partenerul sud-african al IULIUS își retrage 50 de milioane de euro din proiectul imobiliar de la Romexpo

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...