Romgaz a găsit gaze de şist în Transilvania. Le va exploata

Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în perimetrele din Transilvania. Compania le va extrage în scopuri comerciale, în perioada următoare urmând să utilizeze tehnologii noi de exploatare şi explorare, a declarat şeful direcţiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est - FOREN.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 08:44
Romgaz a găsit gaze de şist în Transilvania. Le va exploata

„Romgaz produce gaze din roci dure, compacte, cu conţinut de argilă. În anii trecuţi Până acum nu eram siguri că în perimetrele din Transilvania sunt gaze neconvenţionale, precum shale gas – gaz de şist, sau gaz de cărbune. Au fost 20 de sonde şi am obţinut rezultate de la un sfert din ele. Tehnologia de atunci poate fi updatată acum. Se poate spune că am produs gaze neconvenţionale accidental până în prezent. Iar acum vom testa cu sonde noi. Suntem în fază de reevaluare atât la gazele convenţionale, cât şi la cele neconvenţionale. Suntem în faza de explorare”, a afirmat Radu Gheorghe.

Reprezentantul Romgaz a explicat utilizarea metodei de fracturare hidraulică pentru zăcămintele descoperite în Transilvania.

„În Transilvania aveam informaţii că există rezerve de tight gas – gaze neconvenţionale – care pot fi aduse în piaţă. În urma campaniei din anii 1994 – 1995 făcută de Romgaz într-o serie de zăcăminte în Transilvania, am avut rezultate foarte bune pentru o serie de zăcăminte din câteva câmpuri importante. Pentru acestea s-a făcut fracturare hidraulică cu gel, iar acum, constatăm că sondele respective produc debite şi la ora actuală. Analiza seismică 3D făcută în ultimii trei ani a arătat că Romgaz are din nou rezultate la zona de mare adâncime, sub 3.000 de metri”, a precizat Radu Gheorghe.

Romgaz deţine trei perimetre de explorare în Transilvania şi opt în total, în România. Ţara noastră dispune de 100 miliarde metri cubi ce pot asigura depozitarea pentru teritoriul întregii ţări, a adăugat acesta.

Director Romgaz: „Scandalul cu hidrocracarea este întreţinut de cineva”

Disputele publice şi politice privind hidrocracarea, metoda de extracţie a gazelor neconvenţionale, sunt „întreţinute de cineva”, deşi această tehnică este necesară pentru producţie, afirmă un director din producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş.

„Scandalul cu hidrocracarea este întreţinut de cineva. Hidrocracarea este absolut necesară pentru extracţia gazelor neconvenţionale”, a declarat luni, la Neptun, şeful direcţiei de dezvoltare din companie, Radu Gheorghe, prezent la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN).

El a adăugat că în România se foloseşte tehnica hidrocracării de 60 de ani, dar este o tehnologie deja depăşită, întrucât au apărut alte metode de extracţie a gazelor neconvenţionale, scrie MEDIAFAX.

„În 1994-1995 am făcut teste în bazinul Transilvaniei, am avut rezultate foarte bune la o serie de zăcăminte din câteva câmpuri importante. (…) Romgaz are o nouă perspectivă legată de zăcăminte la mare adâncime de gaze neconvenţionale, în special în bazinul Transilvaniei”, a afirmat Gheorghe.

Guvernul USL a suspendat în luna mai lucrările derulate de grupul american Chevron privind prospectarea zăcămintelor de gaze neconvenţionale prin metoda hidrocrării hidraulice.

Această metodă, pe care Chevron a anunţat că vrea să o folosească pentru exploatara unui zăcământ din Bărlad, a stârnit proteste în România, ca urmare a îngrijorărilor privind potenţialele efecte negative asupra mediului.

Ţări ca Bulgaria şi Franţa au intezis această metodă de extracţie a gazelor nevonvenţionale.

În SUA, preţul la consumator al gazelor a scăzut puternic, după ce producţia de gaze neconvenţionale a crescut semnificativ în ultimii ani.

România poate depozita 100 miliarde metri cubi de gaze în zăcămintele depletate de hidrocarburi, iar capacitatea actuală de stocare, de peste trei miliarde metri cubi, este suficientă pentru consumul la nivel naţional, a continuat directorul Romgaz. România consumă anual circa 14 miliarde metri cubi de gaze.

Potrivit lui Gheorghe, volumele de gaze neconvenţionale pot compensa importurile de gaze ale României, care variază în prezent între 20% şi 30%. Importurile de gaze sunt asigurate în principal din Rusia şi sunt derulate prin intermediari.

Te-ar mai putea interesa și
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de securitate
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de ...
Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din cauza căreia date de la peste......
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută ...
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...