Romgaz a inaugurat o staţie de comprimare şi uscare a gazelor la depozitul de la Sărmăşel

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a inaugurat miercuri o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor la depozitul Sărmăşel, judeţul Mureş, investiţie de peste 238 de milioane de lei (circa 54 de milioane de euro), potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 12:39
Romgaz a inaugurat o staţie de comprimare şi uscare a gazelor la depozitul de la Sărmăşel

Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, precum şi creşterea calităţii gazelor naturale livrate şi a capacităţii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.

Creşterea capacităţii depozitului se datorează în principal instalării unei noi instalaţii de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc, se mai arată în comunicat.

Staţia de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerinţele europene şi naţionale în materie de protecţie a mediului.

‘Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de Nmc/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de Nmc’, spun reprezentanţii Romgaz.

Compania alocă resurse în creştere pentru mărirea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, pentru preluarea vârfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă a alimentării cu gaze a consumatorilor, potrivit comunicatului citat.

Înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic. Aceasta are că scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatura, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...