Gazprom a încheiat socotelile cu Romgaz. Marele lor proiect comun este îngropat

11 11. 2012
gaze_57879090_61114500_34299700_39989200

După ce ani de zile proiectul depozitul subteran de la Mărgineni, pe care ar fi trebuit să-l realizeze Romgaz împreună cu Gazprom, a fost prezentat ca o mare reuşită a României în atragerea de investiţii ruseşti şi normalizarea relaţiilor cu marele stat din Est, acum totul este îngropat. Ruşii nu mai sunt interesaţi, partea română nu are banii şi gazele necesare, astfel încât Mărgineniul este un proiect eşuat. Şi aproape uitat. Oficial, însă, nimeni nu pronunţă cuvântul „eşec”.

Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz, spune însă printre cuvinte că nu prea există şanse mai auzim ceva de această investiţie. „N-au mai existat discuţii comune pe această temă de mult timp. Anul acesta, nimic. În urmă cu câţiva ani mai mergeam pe la Moscova, mai veneau şi ruşii aici dar acum nu se mai poartă discuţii. Cel puţin din câte ştiu eu”, a precizat Stancu pentru ECONOMICA.NET.

De altfel, studiul de fezabilitate al proiectului care s-a finalizat anul trecut, după ce a fost început trei ani mai devreme, a arătat că proiectul nu este fezabil. Ruşii ar fi putut chiar şi aşa să înceapă proiectul, dat fiind că cea mai mare parte a investiţiei ar fi fost suportat chiar de ei iar gazele tot ale lor ar fi fost, însă l-au abandonat din motive doar de ei ştiute. Gazprom a fost iniţiatoarea proiectului în 2007.

Speranţă nu mai este nici la Mărgineni deşi depozitul fusese văzut, la început, drept mană cerească.

„Noi eram pregătiţi şi foarte bucuroşi, am putea spune. La un moment dat, ne arătaseră amplasamentul pe care vor să construiască depozitul, iar noi ştiam deja ce trebuie să facem pentru a putea să le oferim terenul, acesta fiind în domeniul public…..Eu unul cred ca nu au evoluat din moment ce au trecut doi ani de când au spus că lucrează la studiul de fezabilitate al proiectului. Ar fi fost foarte benefic pentru comunitate, ar fi adus şi alte facilităţi, dar dacă nu se mai spune nimeni nimic de proiect înseamnă că nu s-a mai întâmplat nimic în acest sens. În primă fază, construirea depozitului de gaze ar fi creat câteva sute de locuri de munca, după care era vorba de 50 – 60 de locuri de muncă stabile. Dar,  nu ne-a mai dat nimeni nicio veste”, a spus Ion Surdu, primarul din localitate, citat de Realitatea Media.

Depozitul de la Mărgineni presupunea o investiţie de 250 de milioane de euro, mai mult de jumătate suportată de Gazprom, şi avea prevăzută o capacitate de înmagazinare de 2 miliarde de metri cubi  ceea ce ar fi mărit cu peste 50% capacitatea totală de înmagazinare existentă la noi în ţară.