Romgaz are de recuperat creanţe de 226,9 milioane de lei

Producătorul de gaze Romgaz are de recuperat creanţe în valoare totală de 226,9 milioane de lei, iar topul datornicilor este condus de Interagro şi de Electrocentrale Galaţi, potrivit datelor furnizate de companie pentru AGERPRES.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 12:46
Romgaz are de recuperat creanţe de 226,9 milioane de lei

Astfel, companiile cu cele mai mari datorii la Romgaz sunt SC Interagro SA Bucureşti, SC Electrocentrale Galaţi, SC GHCL Upsom România SA Ocna Mureş, SC CET Iaşi SA, SC Terma Serv SA Alexandria, SC Terma Confort Roşiorii de Vede, SC Uzina Termica Comăneşti, SC Mavexim Lupeni.

Cea mai mare parte din aceste creanţe, respectiv 85%, au fost acumulate în perioada 2009-2013.

Reprezentanţii Romgaz mai precizează că au încheiat protocoale de eşalonare a creanţelor cu Interagro, pentru perioada 14 iulie 2009 – 31 iulie 2014, şi cu Electrocentrale Galaţi, pentru intervalul 1 mai 2012 – 30 aprilie 2014.

Calendarele de eşalonare nu au fost respectate la zi până în prezent, au mai spus oficialii companiei, iar alte măsuri pentru recuperarea creanţelor la care a recurs Romgaz, în afară de eşalonare, au vizat acţionarea în instanţă.

Întrebaţi care este suma restantă din dreptul fiecărui datornic, ce rate nu şi-au achitat la zi restanţierii cu calendar de eşalonare, dar şi cum afectează aceste creanţe activitatea Romgaz, reprezentanţii companiei au răspuns: ‘Informaţiile suplimentare solicitate nu sunt de interes public, acestea încadrându-se în categoria informaţiilor de interes comercial. Prin urmare, nu putem furniza aceste detalii’.

Totuşi, în raportul administratorilor pe 2012, publicat pe site-ul Fondului Proprietatea, se arată că suma eşalonată companiei Interagro este de 410,9 milioane de lei pe perioada 14 iulie 2009 – 31 iulie 2014, fiind achitate până la finele anului trecut 41 de rate în cuantum total (rată plus dobândă) de 252,7 milioane de lei. Au rămas astfel de achitat 19 rate în cuantum total de 197,5 milioane de lei. Interagro a constituit garanţii de 140,9 milioane de lei în acest sens.

În ceea ce priveşte Electrocentrale Galaţi, suma eşalonată a fost de 65 de milioane de lei, pe perioada 1 mai 2012 – 30 aprilie 2014. Producătorul de energie electrică şi termică a plătit 8 rate în cuantum total de 25,4 milioane de lei şi au mai rămas de achitat 16 rate în valoare totală de 43,3 milioane de lei. Garanţiile constituite de Electrocentrale Galaţi erau de 65 de milioane de lei.

În plus, la finele anului trecut, cei doi datornici aveau şi alte restanţe cu o vechime de până la 30 de zile: 7,3 milioane lei în cazul Interagro şi 8 milioane de lei în ceea ce priveşte Electrocentrale Galaţi.

Nici Interagro, nici Electrocentrale Galaţi nu aveau la finele anului trecut restanţe la calendarul de eşalonare.

Raportul administratorului pe 2012 menţionează, în ceea ce priveşte Interagro: ‘În prezent nu mai există relaţii contractuale (cu Romgaz – n.r.), doar convenţia de eşalonare nr. 128/14.07.2009. SNGN Romgaz SA a cerut instanţei obligarea debitoarei SC Interagro SA la plata sumei de 51.485.687,41 lei, reprezentând facturi gaze’.

Compania Interagro este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, cotat de revista Forbes România ca fiind cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de euro. În perioada mai 2009 – octombrie 2010, Interagro a beneficiat de gaze doar de producţie internă, ceea ce, potrivit unui dosar deschis de DIICOT, a produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz şi bugetului de stat.

Totodată, în raportul administratorilor Romgaz se mai arată că unul dintre restanţierii producătorului de gaze era, în 2012, Energon Power&Gas, aceeaşi companie care apare în dosarul ‘Mită la Hidroelectrica’ şi care ar fi vrut să cumpere energie ieftină pentru următorii trei ani de la producătorul hidro. În dreptul companiei Energon, administratorii Romgaz menţionează: ‘Creanţa înregistrată s-a diminuat, recuperându-se pe cale amiabilă suma de 2.553.773,46 lei. Urmează a se recupera suma de 265.592,44 lei, reprezentând penalităţi aferente facturii de gaze din luna iulie’.

Producătorul de gaze Romgaz este deţinut în proporţie de 85% de statul român, prin Departamentul pentru Energie, iar restul de 15% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea. Statul va lista la Bursa de Valori Bucureşti 15% din acţiuni, astfel că va rămâne cu o cotă de 70%. Romgaz va fi listată şi la bursa londoneză.

Oferta publică iniţială prin care statul vinde 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi s-a încheiat pe 31 octombrie 2013, iar statul român a obţinut astfel o sumă totală de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro, respectiv 534,63 milioane dolari).

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...