Romgaz este peste Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton

Cele mai importante acţiuni româneşti profită de deprecierea activelor ruseşti, cauzată de sancţiunilor occidentale şi îşi consolidează poziţia în portofoliile marilor fonduri de investiţii străine. Valoarea deţinerilor la Romgaz a depăşit-o pe cea la Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton.
Adrian N. Ionescu - lun, 27 oct. 2014, 22:02
Romgaz este peste Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton

Pachetul Romgaz (SNG) din fondul de investiţii Templeton Russia and East European Fund acoperă 6,7% din valoarea portofoliului fondului, peste ponderea acţiunilor Lukoil (6,5%) şi peste cea a acţiunilor Gazprom, potrivit unui raport pe trimestrul al III-lea al anului, al Franklin Templeton Investments. Sucursala din Bucureşti a Franklin Templeton Investment Management UK administrează şi Fondul Proprietatea (FP).

Diferenţele dintre ponderile Romgaz şi Gazprom, în portofoliul fondului de investiţii Templeton Russia and East European Fund, erau mult mai mici la 30 iunie decât la 30 septembrie.

La 30 septembrie, pachetul Gazprom ieşise deja din Topul celor mai mari 10 deţineri ale fondului, adică valora mai puţin de 2,8 milioane de dolari, în vreme ce pachetul Romgaz valora 6,5% din valoarea totală a fondului, de 75,47 de milioane de dolari, adică 5,06 mil. dolari.

Cel mai mare producător de gaze naturale al lumii, Gazprom, era încă pe locul 9, la 30 iunie în Top 10 deţineri ale fondului citat, cu 4,1% dintr-un total al activelor nete de peste 90 de milioane de dolari (3,7 mil. dolari), în vreme ce Romgaz ocupa poziţia  a patra cu  5,9% (5,3 mil. dolari). Lukoil ocupa poziţia a  şaptea cu 4,7%.

Nu sunt disponibile date despre mărimea pachetelor, astfel încât deprecierea lor poate fi în primul rând rezultatul scăderii cotaţiilor acţiunilor ruseşti.

Scăderea valorii pachetului Romgaz (-5,6) este de aproape patru ori mai mică decât cea a valorii întregului portofoliu al fondului (-20%), şi poate fi mai degrabă rezultatul diferenţelor de curs valutar, căci cotaţia Romgaz (SNG) a crescut cu 3,7% între 30 iunie şi 30 septembrie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dimpotrivă, scăderea valorii pachetului Gazprom este de peste 32% şi poate fi pusă pe seama eventualelor vânzări ca şi în contul deprecierii cotaţiilor.

Ponderea acţiunilor româneşti în  Templeton Russia and East European Fund a crescut însă de la 10,9% din totalul activelor de 90,6 milioane de dolari în 30 iunie, la 12,8% din 75 de milioane în 30 septembrie.  Variaţia acţiunilor româneşti a fost nesemnificativă de la 9,87 milioane de dolari, la 9,66 milioane.

Investiţii Franklin

Numai plasamentele fondurilor Franklin Templeton în OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz depăşesc 100 de milioane de dolari, potrivit celor mai recente rapoarte.

Cel mai mare pachet este cel al acţiunilor OMV Petrom (SNP). Numai în Templeton Frontier Markets Fund, acţiunile SNP contau pentru 3,7% din totalul portofoliului fondului şi valorau aproape 56 de milioane de dolari, la 30 septembrie. Se mai adăugau cel puţin 7,7 milioane de dolari – valoarea pachetului SNP din Templeton Eastern Europe Fund.

Al doilea cel mai mare pachet de acţiuni româneşti controlat Franklin Templeton este cel la Banca Transilvania (TLV) , de 20,3 milioane de dolari.  
Totalul plasamentelor fondurilor Franklin Templeton în acţiunile Romgaz era de aproape 19 milioane de dolari. În  Templeton Eastern Europe Fund, însă, ponderea pachetului Gazprom era mai mare (3,01%) decât cea a Romgaz (2,52%).

Fondurile Franklin Templeton mai aveau pachete la SIF-uri, BVB şi Nuclearelectrica.  

Expunerea pe titlurile de stat româneşti se ridica la abia 3,2 milioane de dolari, prin Franklin Global Fundamental Strategies Fund.
 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România nu primește nimic, deși riscă să rămână fără mult petrol dacă Putin reacționează dur la embargo
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România ...
Ambițiosul plan RepowerEU, un set de măsuri de 300 de miliarde de euro anunțat de Comisia Europeană pentru a pune capăt dependenței de resursele energetice rusești are o prevedere foarte......
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei ...
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC ...
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh discută cu CEZ restructurarea companiei de utilităţi, au anunţat miercuri CEZ şi Ministerul ceh de Finanţe, ...