Romgaz este peste Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton

Cele mai importante acţiuni româneşti profită de deprecierea activelor ruseşti, cauzată de sancţiunilor occidentale şi îşi consolidează poziţia în portofoliile marilor fonduri de investiţii străine. Valoarea deţinerilor la Romgaz a depăşit-o pe cea la Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton.
Adrian N. Ionescu - lun, 27 oct. 2014, 22:02
Romgaz este peste Gazprom şi Lukoil în fondul de investiţii dedicat Rusiei de Franklin Templeton

Pachetul Romgaz (SNG) din fondul de investiţii Templeton Russia and East European Fund acoperă 6,7% din valoarea portofoliului fondului, peste ponderea acţiunilor Lukoil (6,5%) şi peste cea a acţiunilor Gazprom, potrivit unui raport pe trimestrul al III-lea al anului, al Franklin Templeton Investments. Sucursala din Bucureşti a Franklin Templeton Investment Management UK administrează şi Fondul Proprietatea (FP).

Diferenţele dintre ponderile Romgaz şi Gazprom, în portofoliul fondului de investiţii Templeton Russia and East European Fund, erau mult mai mici la 30 iunie decât la 30 septembrie.

La 30 septembrie, pachetul Gazprom ieşise deja din Topul celor mai mari 10 deţineri ale fondului, adică valora mai puţin de 2,8 milioane de dolari, în vreme ce pachetul Romgaz valora 6,5% din valoarea totală a fondului, de 75,47 de milioane de dolari, adică 5,06 mil. dolari.

Cel mai mare producător de gaze naturale al lumii, Gazprom, era încă pe locul 9, la 30 iunie în Top 10 deţineri ale fondului citat, cu 4,1% dintr-un total al activelor nete de peste 90 de milioane de dolari (3,7 mil. dolari), în vreme ce Romgaz ocupa poziţia  a patra cu  5,9% (5,3 mil. dolari). Lukoil ocupa poziţia a  şaptea cu 4,7%.

Nu sunt disponibile date despre mărimea pachetelor, astfel încât deprecierea lor poate fi în primul rând rezultatul scăderii cotaţiilor acţiunilor ruseşti.

Scăderea valorii pachetului Romgaz (-5,6) este de aproape patru ori mai mică decât cea a valorii întregului portofoliu al fondului (-20%), şi poate fi mai degrabă rezultatul diferenţelor de curs valutar, căci cotaţia Romgaz (SNG) a crescut cu 3,7% între 30 iunie şi 30 septembrie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dimpotrivă, scăderea valorii pachetului Gazprom este de peste 32% şi poate fi pusă pe seama eventualelor vânzări ca şi în contul deprecierii cotaţiilor.

Ponderea acţiunilor româneşti în  Templeton Russia and East European Fund a crescut însă de la 10,9% din totalul activelor de 90,6 milioane de dolari în 30 iunie, la 12,8% din 75 de milioane în 30 septembrie.  Variaţia acţiunilor româneşti a fost nesemnificativă de la 9,87 milioane de dolari, la 9,66 milioane.

Investiţii Franklin

Numai plasamentele fondurilor Franklin Templeton în OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz depăşesc 100 de milioane de dolari, potrivit celor mai recente rapoarte.

Cel mai mare pachet este cel al acţiunilor OMV Petrom (SNP). Numai în Templeton Frontier Markets Fund, acţiunile SNP contau pentru 3,7% din totalul portofoliului fondului şi valorau aproape 56 de milioane de dolari, la 30 septembrie. Se mai adăugau cel puţin 7,7 milioane de dolari – valoarea pachetului SNP din Templeton Eastern Europe Fund.

Al doilea cel mai mare pachet de acţiuni româneşti controlat Franklin Templeton este cel la Banca Transilvania (TLV) , de 20,3 milioane de dolari.  
Totalul plasamentelor fondurilor Franklin Templeton în acţiunile Romgaz era de aproape 19 milioane de dolari. În  Templeton Eastern Europe Fund, însă, ponderea pachetului Gazprom era mai mare (3,01%) decât cea a Romgaz (2,52%).

Fondurile Franklin Templeton mai aveau pachete la SIF-uri, BVB şi Nuclearelectrica.  

Expunerea pe titlurile de stat româneşti se ridica la abia 3,2 milioane de dolari, prin Franklin Global Fundamental Strategies Fund.
 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Clasamentul anual „Interbrand – Best Global Brands 2021”, prezentat aseară, are pe primele locuri aceleași mărci ...
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
În jur de 2.000 de companii româneşti înrolate în platforma eMAG Marketplace exportă produse în Bulgaria şi Ungaria, ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au ...
Așa cum am promis, revenim cu un nou episod din seria pe care o dedicăm asigurărilor de garanții emise de City Insurance, ...