Romgaz intră în asociere cu OMV şi Exxon pentru explotarea gazelor din Marea Neagră

Romgaz va participa în asociere cu OMV şi Exxon la viitoarele activităţi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, perimetrul Midia, cu o cotă de 10%, în baza unui acord semnat, miercuri, de către conducerile celor trei companii.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 15:02
Romgaz intră în asociere cu OMV şi Exxon pentru explotarea gazelor din Marea Neagră

ExxonMobil şi OMV Petrom au semnat un contract de opţiune cu Romgaz pentru participarea la operaţiuni în perimetrul offshore Midia, iar exercitarea opţiunii este condiţionată de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare şi producţie pentru o porţiune din perimetrul Midia de la titularii existenţi ai licenţelor, se arată într-un comunicat comun al celor trei companii.

În octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) şi OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources şi Petro Ventures Europe pentru achiziţia unei participaţii de 85% pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi aferente unei porţiuni din perimetrul Midia XV în zona românească a Mării Negre.

„Contractul de transfer nu a fost încă finalizat, iar condiţiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autorităţilor relevante, sunt în curs de îndeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL – 42,5%, OMV Petrom – 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licenţei perimetrului Midia) îşi păstrează participaţia de 15%”, se spune în comunicat.

Pe baza termenilor agreaţi, Romgaz are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în Midia Deep de la EMEPRL şi OMV Petrom.

„Opţiunea Romgaz de a intra în parteneriat este declanşată de finalizarea contractului de transfer şi de anunţul unei descoperiri comerciale. Zona Midia Deep este adiacentă perimetrului Neptun”, se menţionează în comunicat.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited va fi operatorul operaţiunilor petroliere în porţiunea cu apă mai adâncă a perimetrului Midia.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a obţinut în negocieri cu OMV şi Exxon o „participare corectă” a Romgaz la exploatarea noilor zăcăminte de gaze din Marea Neagră, în urma unor discuţii care au durat două luni.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat, în februarie anul trecut, o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat că Guvernul român doreşte ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vândute în primul rând pe piaţa românească, pentru a înlocui importurile, dar totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...