Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

Romgaz așteaptă răspunsul companiei americane ExxonMobil la oferta pentru preluarea participației de 50% din proiectul Neptun Deep și este pregătită să asigure finanțarea acestui proiect inclusiv printr-o emisiune de obligațiuni, au declarat oficialii companiei.
Mihai Nicuţ - mar, 13 apr. 2021, 12:12
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

“În situația acceptării ofertei Romgaz de către Exxon Mobil, o prioritate va fi semnarea contractului. Suntem pregătiți pentru toate deciziile viitoare pentru ca acest proiect să fie unul de succes”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, la o conferință de presă.

El nu a dorit să spună care este valoarea ofertei către ExxonMobil, dar a afirmat că cifra de 900 de milioane de dolari, avansată de prublicația noastră, “nu este cea pe care noi am avansat-o”.

Oficialii producătorului de gaze spun că finanțarea achiziției și, ulterior, a dezvoltării blocului Neptun va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase de companie.

“Partea de finanțare va fi condiționată de acceptarea ofertei și de în ce monedă sau jurisdicție vom plăti banii, mai sunt detalii. Luăm în calcul un mix de finanțare, credit sindicalizat și emisiune de bonduri pentru a finanța apoi CAPEX”, a declarat și directorul economic al companiei, Răzvan Popescu.

“Apetitul pentru finanțarea Neptun Deep a fost neașteptat de mare, chiar și pentru noi, atât din partea  consorțiilor bancare românești, cât și străine. A atribui un rating companiei și a putea emite obligațiuni pe piață este un obiectiv personal al meu”, a spus Popescu. El a confirmat și că au început discuțiile cu agențiile de evaluare financiară pe tema ratingului și a explicat că pentru a emite obșligațiuni e nevoie de rating din parte a două agenții.

În ceea ce privește chestiunea  a cine va fi operator al blocului Neptun, în situația în care se va semna contractul cu Exxon pentru cumpărarea participației, directorul general Jude a spus că au fost discuții cu Petrom, celălalt concesionar al blocului și că “nu este nicio problemă de operare”, dar a spus că mai multe date pot fi oferite după ce proiectul va avansa.

Romgaz a anunțat, la 1 aprilie, că a depus o ofertă pentru preluarea subsidiarei Exxon care deține jumătate din blocul Neptun Deep din Marea Neagră

“Avand in vedere scrisoarea adresata de catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finala pana la care cumparatorii interesati sunt invitati sa depuna ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat in data de 30 martie 2021 oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Restul participatiei de 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca este detinut de OMV Petrom S.A”, a anunțat Romgaz într-un comunicat trimis Bursei.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

 

În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

 

În cazul în care, funcție și de cum va arăta noua lege offshore, se ia decizia finală de investiție în acest an, un termen optimist pentru livrarea primelor gaze pe piață este anul 2025.

 

Te-ar mai putea interesa și
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MWp cu stocare, proiect finanțat parțial......
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...