Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

Romgaz așteaptă răspunsul companiei americane ExxonMobil la oferta pentru preluarea participației de 50% din proiectul Neptun Deep și este pregătită să asigure finanțarea acestui proiect inclusiv printr-o emisiune de obligațiuni, au declarat oficialii companiei.
Mihai Nicuţ - mar, 13 apr. 2021, 12:12
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

“În situația acceptării ofertei Romgaz de către Exxon Mobil, o prioritate va fi semnarea contractului. Suntem pregătiți pentru toate deciziile viitoare pentru ca acest proiect să fie unul de succes”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, la o conferință de presă.

El nu a dorit să spună care este valoarea ofertei către ExxonMobil, dar a afirmat că cifra de 900 de milioane de dolari, avansată de prublicația noastră, “nu este cea pe care noi am avansat-o”.

Oficialii producătorului de gaze spun că finanțarea achiziției și, ulterior, a dezvoltării blocului Neptun va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase de companie.

“Partea de finanțare va fi condiționată de acceptarea ofertei și de în ce monedă sau jurisdicție vom plăti banii, mai sunt detalii. Luăm în calcul un mix de finanțare, credit sindicalizat și emisiune de bonduri pentru a finanța apoi CAPEX”, a declarat și directorul economic al companiei, Răzvan Popescu.

“Apetitul pentru finanțarea Neptun Deep a fost neașteptat de mare, chiar și pentru noi, atât din partea  consorțiilor bancare românești, cât și străine. A atribui un rating companiei și a putea emite obligațiuni pe piață este un obiectiv personal al meu”, a spus Popescu. El a confirmat și că au început discuțiile cu agențiile de evaluare financiară pe tema ratingului și a explicat că pentru a emite obșligațiuni e nevoie de rating din parte a două agenții.

În ceea ce privește chestiunea  a cine va fi operator al blocului Neptun, în situația în care se va semna contractul cu Exxon pentru cumpărarea participației, directorul general Jude a spus că au fost discuții cu Petrom, celălalt concesionar al blocului și că “nu este nicio problemă de operare”, dar a spus că mai multe date pot fi oferite după ce proiectul va avansa.

Romgaz a anunțat, la 1 aprilie, că a depus o ofertă pentru preluarea subsidiarei Exxon care deține jumătate din blocul Neptun Deep din Marea Neagră

“Avand in vedere scrisoarea adresata de catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finala pana la care cumparatorii interesati sunt invitati sa depuna ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat in data de 30 martie 2021 oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Restul participatiei de 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca este detinut de OMV Petrom S.A”, a anunțat Romgaz într-un comunicat trimis Bursei.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

 

În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

 

În cazul în care, funcție și de cum va arăta noua lege offshore, se ia decizia finală de investiție în acest an, un termen optimist pentru livrarea primelor gaze pe piață este anul 2025.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Pe unde ar putea trece tronsonul 3, cel mai scump lot de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Pe unde ar putea trece tronsonul 3, cel mai scump lot de autostradă din România VIDEO
Pasionații de infrastructură au postat imagini cu traseul orientativ al viitorului tronson 3 din Autostrada Sibiu - Pitești ce va străpunge Carpații. Cu o lungime de 37,4 km și o valoarea......
Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește în sediu, depozit și magazin online
Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește ...
Marelbo, producătorul de încălțăminte din Suceava, deținut de Aurel Bobu, își reia planurile de expasiune sistate ...
România nu a transpus Directiva privind practicile comerciale neloiale, în termen. Cum ar trebui să funcționeze relația cumpărător-retailer, cazul Danemarcei
România nu a transpus Directiva privind practicile comerciale neloiale, în termen. Cum ar trebui să funcționeze relația ...
Până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelate state membre, ar fi trebui să transpună în legislația națională ...
Criză majoră în industria ambalajelor, semnal de alarmă în economie. Producător și distribuitor român : Prețul materiei prime a explodat. Stocurile sunt limitate, comenzile întârzie
Criză majoră în industria ambalajelor, semnal de alarmă în economie. Producător și distribuitor român : Prețul materiei ...
Industria ambalajelor flexibile trece printr-o perioadă dificilă în condițiile în care prețul compușilor de plastic ...