Romgaz: PMB a plătit gazele livrate ELCEN pentru octombrie şi noiembrie.Firea asigură că Bucureştiul va avea căldură la iarnă

Primăria Bucureşti a plătit livrările de gaze de la Romgaz către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) pentru lunile octombrie şi noiembrie, respectiv suma de 90,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat al producătorului de gaze, remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 15:37
Romgaz: PMB a plătit gazele livrate ELCEN pentru octombrie şi noiembrie.Firea asigură că Bucureştiul va avea căldură la iarnă

‘Romgaz confirmă că s-au plătit ieri după-amiază (joi – n.r.) 90.559.621 lei pentru gazele naturale necesare producerii agentului termic pentru lunile octombrie şi noiembrie conform convenţiei semnate în 25 octombrie între Primăria Bucureşti, RADET, ELCEN şi Romgaz. Această convenţie, pe care o salutăm, se dovedeşte a fi o construcţie solidă care poate să asigure capitalei furnizarea agentului termic pentru iarna 2016-2017. Suntem pregătiţi să asigurăm continuitate în furnizare pentru această iarnă. Romgaz şi-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populaţiei din România, care include şi 50% din totalul cantităţii de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziţie în perioada de iarnă’, spun reprezentanţii Romgaz.

În acelaşi timp, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat vineri că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă.

‘Am solicitat Guvernului un cadru judiciar prin care Primăria să poată să plătească în avans gazele pentru această iarnă, lucru care s-a şi întâmplat (…). Bani au fost întotdeauna lăsaţi în buget fie la capitolul Termie, fie de la alte capitole, (…) dar trebuie să ai forma legală să îi cheltuieşti legal şi pentru proiectele de strictă necesitate. Am plătit aşadar şi gazele pentru perioada noiembrie – martie, deci se fac aceste plăţi, s-a semnat un memorandum între, pe de o parte, RADET, ELCEN, Romgaz, Transgaz, Distrigaz şi nu sunt dificultăţi sub nicio formă’, a declarat Firea la DC News.

Ea a menţionat că, dacă se întâmplă o sincopă, aceasta este doar din cauza faptului că reţeaua este extrem de îmbătrânită şi mai sunt anumite avarii, dar care se remediază.

‘Toţi cei care au analizat activitatea mea în aproape cinci luni de zile au afirmat – inclusiv reprezentanţi din opoziţia din Consiliul General, cu care am discutat şi cred că nu puteţi să îi bănuiţi că au vreo simpatie personală faţa de mine – că am luat cea mai curajoasă decizie, aceea de a propune Consiliului General şi majorităţii din acesta să şi voteze intrarea în insolvenţă a RADET şi demararea unui plan de reorganizare, în urma căruia în 2 – 2 ani şi jumătate Primăria Capitalei nu va mai fi nevoită să plătească subvenţia, pentru că această companie se va redresa şi va putea să îşi asigure singură toate resursele’, a spus Firea.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 5 octombrie o ordonanţă de urgenţă privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii şi furnizorii de energie termică.

ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.

Romgaz a încheiat primele 9 luni din 2016 cu un profit net de 713,7 milioane de lei, în scădere cu 26,8% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 975,3 milioane de lei, conform datelor companiei transmise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.

Deşi profitul net a fost în scădere faţă de perioada comparativă a anului 2015, acesta a înregistrat o creştere cu 15,5% peste proiecţia bugetară, se arată în raportul companiei. Profitul înainte de plata dobânzilor şi impozitului (EBIT) a scăzut cu 22,4% la 9 luni, până la 900,5 milioane de lei, în timp ce rezultatul brut (EBITDA) s-a diminuat cu 25,6%, până la 1,257 miliarde de lei.

De asemenea, în intervalul ianuarie – septembrie din acest an, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,401 miliarde de lei, comparativ cu 2,933 miliarde de lei realizată în aceeaşi perioadă a anului 2015, rezultând astfel o scădere cu 18,1%. Veniturile totale s-au diminuat cu 10,1% în perioada menţionată, până la 2,827 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...