Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat

La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de stat, se va vinde la prețul plafonat de 150 de lei/MWh, potrivit informațiilor prezentate de conducerea companiei investitorilor.
Mihai Nicuţ - Dum, 28 mai 2023, 17:16
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat

Conducerea Romgaz estimează că 88% din producția de gaze a companiei din acest an va fi vândută la prețurile reglementate de stat, prin OUG 27/2027, respectiv la prețul de 150 de lei/MWh, potivit unui răspuns al directorului general Răzvan Popescu, la o întrebare în cadrul teleconferinței cu investitorii care a avut loc după prezentarea rezultatelor pe primul trimestru.

romgazIată cum a vândut compania gazele în primul trimestru: „Structura volumelor de gaze vândute a fost urmatoarea: 69,49% către furnizorii clienților casnici la prețul de 150 lei/MWh; 18,78% către furnizorii producătorilor de energie termică și către producătorii de energie termică la prețul de 150 RON/MWh; 0% către casnici – la 310 RON/MWh; 8,12% către clienți non-casnici la prețul de 370 RON/MWh, și 3,61% – diferența”, arată compania.

Așadar, doar un volum infim, de 3%, a fost liber de vândut pe piață, la prețurile din piață, care au fost, în primul trimestru, mult mai mari decât cele reglementate, deci, evident, Romgaz pierdut bani în baza reglementării.

Ce urmează însă?

Prețurile la gaze din piețe, inlusiv cea românească, au scăzut. Așadar, obligația de vânzare a unor cantități reglementate din propria producție la pretul de 150 de lei (30 de euro/MWh) ar putea să nu mai fie un dezavantaj pentru compania de stat, ci ar putea avea un efect neutru sau, în funcție de ce se va întâmpla în viitor, să o aducă chiar în avantaj, dacă lucrurile nu se vor schimba.

De câteva săptămâni, prețurile internaționale la gaze sunt în scădere, pe fondul consumului mic al industriei europene și al faptului că sezonul rece trecut, mai cald decât media, a lăsat Europa cu relativ multe gaze în depozite – undeva la 50% la nivelul continentului. De aceea, prețurile au scăzut, pe anumite scadențe, sub nivelul de 30 de euro/MWh. Spre exemplu, la momentul redactării acestui text, gazele tranzacționate la hubul austriac costă 26,9 euro/MWh pentru livrarea în iunie, și doar 30,4 euro pentru livrarea în trimestrul 3 – desigur, pentrtru trimestrul patru prețul este mai mare – 46 de euro, acum. Prețul spot este de asemenea mic – undeva la 26 de euro pe ultimele tranzacții.

Și pe piața românească, prețurile sunt în scădere. Potrivit unei informații publicate de Profit.ro, joi, o cantitate de 22 GWh cu livrare în ziua de vineri a fost tranzacționată la un preț mediu de 149,47 lei/MWh – deci sub prețul reglementat la producător. Volumul tranzacționat este echivalent cu aproximativ 9% din producția curentă zilnică a României, care în prezent este, potrivit datelor Transgaz, de 240-245 GWh.

“Dacă tendința continuă, păstrarea prețului reglementat va fi în defavoarea consumatorilor casnici finali, dar și a furnizorilor”, notează publicația amintită.

Dar ar putea fi un avantaj pentru producători, mai ales pentru Romgaz, în situația în care prețul reglementat nu scade iar tendința de reducere a prețurilor din piețe se menține, cel puțin până la debutul sezonului rece, când e totuși greu de crezut că prețuriloe vor scădea sub 30 de euro/MWh, dar nu imposibil.

Citește și:

Depogaz a obținut un grant de 38 de milioane de euro pentru modernizarea depozitului de la Bilciurești. Capacitatea de extracție zilnică va crește

Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2023 o cifră de afaceri de 2,9 miliarde de lei, în scădere cu 26%, comparativ cu cea realizată în primul trimestru al anului 2022, arată raportul companiei trimis Bursei de Valori.

Profitul net consolidat al companiei a fost de 970 de milioane de lei, în ușoară scădere (0,98%) față de cel din primele trei luni ale anului 2022, pe fondul unei scăderi a cantităților de gaze extrase cu aproape 5,4% față de primul trimestru din 2022, până la 1,23 miliarde de metri cubi de gaze.

Citește și:

Romgaz confirmă: Procurorii DNA au cerut date despre tranzacția de un miliard de euro cu Exxon, de acum un an, pentru perimetrul Neptun Deep

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...