Romgaz primește de la stat încă 115 mil. lei pentru centrala Iernut, proiect întârziat cu mai mult de un an

Romgaz a anunțat că a primit de la Guvern a doua tranșă din banii acordați prin Planul Național de Investiții pentru construcția centralei electrice pe gaze în ciclu combinat de la Iernut.
Economica.net - joi, 05 nov. 2020, 08:27
Romgaz primește de la stat încă 115 mil. lei pentru centrala Iernut, proiect întârziat cu mai mult de un an

Iată comunicatul trimis de Romgaz Bursei de Valori București:

“Societatea Națională de Gaze Naturale “ROMGAZ” S.A. informează acționarii și investitorii cu privire la faptul că, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a virat suma de 115.027.026,77 RON reprezentând Rata 2 aferentă Contractului de Finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut.

Suma a fost virată ca urmare a aprobării celei de-a doua cereri de rambursare depuse, împreună cu  documentele justificative, la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Comisia P.N.I., conform Graficului cererilor de rambursare.

Contractul nr. 4/07.12.2017 a fost încheiat în contextul de finanţare nerambursabilă în valoare de maxim 320,90 milioane RON, din contul Planul Naţional de Investiţii (PNI), pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz”.

S.N.G.N. Romgaz S.A este inclus cu investiţia “Ciclu combinat cu turbine pe gaz”, în Anexa nr.3 “Planul Național de Investiții” la Hotărârea Guvernului nr. 1096/2013, la poziția 22”

Proiect întârziat

Centrala de la Iernut nu va fi gata până la finalul acestui an, a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, în spetmebrie “Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.

El a explicat că, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului (au fost săpați sute de piloți, suplimentar), o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114, care a crescut salariile din construcții. Acestea constituie un cost suplimentar apărut, iar companiile implicate în proiect nu le pot trece decât parțial pe nota de plată către Romgaz, iar de aici au început să apară problemele. “Au necazuri cu subcontractorii lor”, a spus Volintiru.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

Romgaz a pregătit vechea centrală, care funcționează deja

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va fi retras definitiv de pe piață
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va ...
Măsura opririi temporare de la comercializare a produsului "Oţet din Vin SEINEANA", LOT 1/ 17.05.2022, comercializat de lanţul de magazine Lidl, dispusă în urmă cu trei luni în urma unui......
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...