Romgaz, profit cu 19% mai mare la o producţie în creştere uşoară

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale al țării, a raportat un profitul net de 1,18 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, cu 19% (188,5 milioane lei) mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, se arată în raportul companiei trimis Bursei de Valori București.
Economica.net - joi, 14 nov. 2019, 08:03
Romgaz, profit cu 19% mai mare la o producţie în creştere uşoară

Veniturile companiei au crescut cu 11,6% până la 3,92 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 9%, la 2,53 miliarde de lei.

În primele nouă luni ale anului 2019, Romgaz a produs un volum de 3.950 milioane mc gaze naturale, cu 28 mil.mc (0,71%) mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.

“Nivelul ridicat de producţie înregistrat a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze, efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat oserie de sonde cu debite importante, relocarea de capacităţi de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zăcăminte de gaze naturale, trecerea la faza de producţie şi valorificare a rezultatelor activităţii de explorare geologică, prin aducerea în circuitul economic a unor noi descoperiri comerciale de gaze naturale”, arată compania.

Creștere a cotei pe o piață în scădere

“Consumul de gaze naturale la nivel naţional în primele 9 luni ale anului 2019 se estimează că a înregistrat o scădere de aproximativ 5,7%, în timp ce livrările Romgaz, reprezentând livrări către clienţi, consum CET Iernut şi consum tehnologic, au înregistrat o scădere de 5,4% comparative cu perioada similară a anului anterior. Cota de piaţă a Romgaz reprezentând participarera livrărilor de gaze naturale din producţia internă a societăţii în consumul naţional de gaze naturale interne a înregistrat o creştere de aproximativ 6% comparativ cu perioada similar a anului anterior, ajungând astfel la cca.59%”, arată compania.

Investiții sub program

“Pentru anul 2019 Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 1.245,00 mil.lei, din care programul pentru primele 9 luni este de 1.028,40 mil.lei. Valoarea investiţiilor realizate la data de 30 septembrie 2019 au atins nivelul de 609.889 mii ceea ce reprezintă 59,30% din nivelul planificat.

Din punctul de vedere al realizărilor fizice aferente perioadei analizate, au fost finalizate obiectivele începute în anul precedent, s-au derulat activitățile de pregătire (proiectare, obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații, achiziții) pentru obiectivele noi şi s-au executat lucrările de modernizare şi reparaţii capitalizabile la sondele aflate în exploatare.

Valoarea mijloacelor fixe puse în funcţiune în perioada analizată a fost de 249,63 milioane lei, arată compania.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...