Romgaz – Profitul net a scăzut cu 19% în primul trimestru

Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2021 o cifră de afaceri de 1,327 miliarde de lei, în scădere cu 7,21% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi un profit net consolidat de 463,8 milioane de lei, mai mic cu 18,91%, informează compania printr-un comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - vin, 14 mai 2021, 11:08
Romgaz - Profitul net a scăzut cu 19% în primul trimestru

Cantitatea de gaze livrată a fost însă mai mare în primele trei luni din acest an cu 14,12% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, scrie Agerpres.

În 2021, Grupul a încasat o parte din creanţele depreciate la finalul anului 2020, ceea ce a dus la un câştig net din ajustările de depreciere de 31,6 milioane de lei.

Cheltuiala cu impozitul pe veniturile suplimentare a scăzut faţă de T1 2020 cu 63,9 milioane de lei.

În T1 2021, Grupul a înregistrat un provizion suplimentar pentru achiziţia de certificate de emisii de gaze cu efect de seră de 67,3 milioane de lei, ca urmare a creşterii preţului acestor certificate faţă de estimarea luată în calcul la decembrie 2020.

Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2021 a fost de 1,311 miliarde metri cubi, cu 3,7% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent.

„Nivelul de producţie, relativ ridicat realizat în trimestrul 1 2021, ţinând cont de faptul că orice companie extractivă de hidrocarburi înregistrează un declin de producţie, a fost susţinut de: continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze care a dus la diminuarea declinului de producţie pe aceste zăcăminte; efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante”, se menţionează în comunicat.

Aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care importul de gaze naturale intrat în consum a fost de aproximativ 9,66 TWh, cu 6,7% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 150% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru primele trei luni din 2021 a fost de 49,13 TWh, cu aproximativ 6% mai mare decât cel înregistrat în T1 2020, din care circa 9,66 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferenţa de 39,47 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 18,14 TWh, ceea ce reprezintă 36,92% din consumul naţional şi 45,96% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piaţă a Romgaz a crescut cu 2,5% faţă de cota de piaţă înregistrată în T1 2020.

În ceea ce priveşte investiţiile, pentru primele 3 luni din 2021 Grupul Romgaz avea un program de 153,59 milioane lei şi a realizat 93,78 milioane lei, cu 38,94%, respectiv 59,81 milioane lei, mai puţin decât nivelul investiţiilor programate. La data de 31 martie 2021, programul anual de investiţii al Romgaz, în valoare de 1,292 miliarde de lei, a fost realizat în proporţie de 7,11%, respectiv 91,93 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2020, realizările au înregistrat o scădere de 42,22%, 91,93 milioane de lei în T1 2021, faţă de 159 milioane de lei.

SNGN Romgaz este unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de gaze naturale din România, iar acţionarul său majoritar este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie la capitalul social de 70,0071%.

Începând cu data de 12 noiembrie 2013, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe
piaţa principală pentru instrumente financiare listate a London Stock Exchange (LSE), sub formă de Certificate Globale de Depozit (Global Deposit Rights – GDR) emise de The Bank of New York Mellon.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este și furnizorul cu cele mai bune prețuri ...
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
CITR, administratorul judiciar al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a anunțat luni că această ...
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se solicita încetarea acestuia
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se ...
Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice condiţiile dintr-un contract încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie, ...