Romgaz s-a răzgândit. Nu mai reziliază contractul cu Romelectro și Duro Felguera pentru centrala pe gaze de la Iernut

Romgaz a anunțat că suspendă momentan rezilierea contractului pentru construcția mult-așteptatei centrale pe gaze de la Iernut. Romelectro și Duro Felguera primesc termen 14 zile să vină cu o propunere de finalizare cât mai rapidă a proiectului.
Mihai Nicuţ - vin, 09 apr. 2021, 11:51
Romgaz s-a răzgândit. Nu mai reziliază contractul cu Romelectro și Duro Felguera pentru centrala pe gaze de la Iernut

Iată notificarea transimsă Bursei de Valori București:

“In conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 si art. 234 alin. 1, din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca, in data de 8 aprilie 2021, a suspendat notificarea de reziliere a Contractului de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pe o perioada de 14 zile, la solicitarea Executantului.

Pe perioada suspendarii notificarii de reziliere a contractului, Executantul urmeaza sa prezinte o propunere concreta de finalizare si punere in functiune a obiectivului de investitii, in termen cat mai scurt posibil, iar S.N.G.N. ROMGAZ S.A. sa analizeze propunerea si sa formuleze un raspuns”.

Acest anunț survine după ce, în data de 3 aprilie, Romgaz a anunțat investitorii despre rezilierea contractului de construcție a centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, din cauza întârzierilor acumulate la acest proiect.

“În data de 2 aprilie 2021, S.N.G.N. ROMGAZ S.A a transmis notificarea de reziliere a Contactului de lucrări nr. 13384/2016, către Executant. Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării, de către Executant.

La momentul de față, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. are în derulare o expertiză tehnică și economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.

După finalizarea expertizei tehnice si economice, SNGN ROMGAZ SA va face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil”, a anunțat Romgaz la începutul lunii.

Un proiect întârziat

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, după mai multe termene, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

La finalul anului trecut, Romgaz a anunțat că mai acceptă prelungirea termenului de finalizare a centralei pe gaze de la Iernut, așa cum au dorit constructorii, dar nu a spus explicit că va rezilia contractul cu asocierea Romelectro-Duro Felguera.

La finalul lui februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că acest proiect a fost un eșec total al conducerii Romgaz.

„Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, a spus ministrul.

În februarie, Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, care va evalua stadiul execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și va pregăti caietul de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala.

Firma are la dispoziție 4 luni pentru a presta serviciile convenite, „de expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut”.

Potrivit Profit.ro, contractorul cu care s-a negociat și semnat este firma de certificare industrială TUV Austria România SRL, subsidiară a TUV Austria Holding AG, care a mai lucrat în trecut și pentru OMV Petrom, dar și pentru instituții și companii de stat românești.

Te-ar mai putea interesa și
Topul influencerilor: cine e cel mai „scump” pe Instagram în 2022
Topul influencerilor: cine e cel mai „scump” pe Instagram în 2022
În pofida îngrijorărilor inițiale că marketingul, precum și nișa pentru influenceri ar putea scădea din cauza pandemiei, acesta a crescut atât în 2020, cât și în 2021. ...
Parlamentul rus dezbate la 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Zaporojie, Lugansk şi Herson din Ucraina
Parlamentul rus dezbate la 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Zaporojie, Lugansk şi Herson din Ucraina
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind ...
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Iran de la declanșarea protestelor izbucnite după moartea tinerei de 22 de ani Mahsa Amini
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Iran de la declanșarea protestelor izbucnite după moartea tinerei de 22 de ...
Cel puţin 35 de civili au fost ucişi în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele ...
Viteza Starlink a început să scadă. România și Spania, singurele state în care internetul fix a depășit serviciul lui Musk
Viteza Starlink a început să scadă. România și Spania, singurele state în care internetul fix a depășit serviciul ...
Viteza oferită de Starlink, serviciul de internet prin satelit de la SpaceX, companie condusă de Elon Musk, a început ...