Romgaz s-a retras din parteneriatul cu LukOil privind concesiunea unui perimetru petrolier din Marea Neagră

Romgaz deţinea 10% din perimetrele petroliere Est Rapsodia şi Trident, care conţin rezerve de gaz de cel puţin 30 de miliarde de metri cubi, potrivit unui anunţ al ruşilor de la LukOil, de anul trecut. S-a retras din primul perimetru.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 13:30
Romgaz s-a retras din parteneriatul cu LukOil privind concesiunea unui perimetru petrolier din Marea Neagră

Romgaz s-a retras din proiectul Est Rapsodia, un perimetru petrolier offshore din Marea Neagră, în care era partener cu LukOil, potrivit raportului preliminar pe 2015.  „Diminuarea altor active financiare a fost determinată de ajustarea investiţiilor financiare deţinute în asocierea cu Lukoil Overseas Atash BV şi Panatlantic, ca urmare a renuntarii la perimetrul Rapsodia din Marea Neagra (5,2 milioane lei)”, se arată în raport. Documentul nu precizează dacă Romgaz a vândut partea sa către LukOil sau doar a cesionat acţiunile sale cu titlu gratuit către ruşi, pentru că nu deţine sume necesare finanţării prospecţiunilor după ţiţei şi gaze din Marea Neagră.

Retragerea Romgaz din parteneriatul cu ruşii de la LuKoil pentru perimetrul Rapsodia Est a fost confirmată de oficiali din Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al companiei , care au precizat că Romgaz va aduce lămuriri suplimentare pe acest subiect.

Anterior apariţiei acestei informaţii, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Romgaz era partener cu LukOil şi PanAtlantic într – un acord de concesiune privind perimetrele Est Rapsodia şi Trident din Marea Neagră.

În 2011, Guvernul României a aprobat două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas (parte a grupului Lukoil) – Vanco International. În luna octombrie a anului trecut, Lukoil a anunțat că a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre, în perimetrul Trident, un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani. Lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza acordului de concesiune încheiat cu guvernul. Cota de participare în acest acord era de Lukoil 72%, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10% .

Romgaz mai are 10% în cadrul acordului dintre ExxonMobil, Petrom şi statul român privind mai multe concesiuni petroliere din Marea Neagră, unde se află resurse certe şi probabile de 42 – 84 de miliarde de metri cubi.

În altă ordine de idei, Romgaz a mai renunţat şi la participaţia sa de 0,73% din cadrul Electrocentrale Titan pentru 1,6 milioane de lei, potrivit aceluiaşi raport. Nici în acest caz, nu este menţionat dacă a vândut participaţi sau a cedat-o gratuit statului, prin Ministerul Energiei, sau ELCEN Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie......
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...