Romgaz renunţă la forajele din Polonia. A găsit cumpărător pentru jumătate din participaţia la două perimetre

Romgaz negociază cu o companie americană, căreia urmează să-i vândă jumătate din participaţia de 30% din asocierea pentru explorarea şi exploatarea perimetrelor de gaze naturale Cybinka și Torzym din Polonia.
Adrian N. Ionescu - lun, 07 apr. 2014, 09:16
Romgaz renunţă la forajele din Polonia. A găsit cumpărător pentru jumătate din participaţia la două perimetre

Horizon General Ltd, o companie a unui grup american care are operaţiuni şi în Slovenia şi Ungaria, ar putea cumpăra participaţia Romgaz (SNG), de 30% la proiectul de explorare şi exploatarea perimetrelor de gaze naturale Cybinka și Torzym, din Polonia.

Tranzacţia a devenit realizabilă după ce operatorul principal al proiectului, San Leon Energy a decis să vândă jumătate din participaţia sa aceluiaşi cumpărător, potrivit Bloomberg şi Proactive Investors. Acţionarii Romgaz (SNG) aprobaseră, încă din septembrie anul trecut, reducerea la jumătate a participaţiei de la Cybinka și Torzym.

Horizon a propus tuturor asociaţilor aceiaşi termeni ai tranzacţiei. Urmează să finanţeze, cu câte şase milioane de euro, forajul a câte un puţ în fiecare din cele două perimetre. Înaintea tranzacţiilor, San Leon Energy avea 45% din titlurile de participaţie, Romgaz 30%  şi un al treilea asociat, Sceptre Oil & Gas, deţinea restul de 25%.

Romgaz (SNG) a cheltuit peste 420 de milioane de lei, anul trecut, pe operaţiuni de exploare în România. „Au fost identificate trei noi acumulări de gaze naturale şi au fost evaluate opt structuri descoperite anterior”, potrivit raportului preliminar al companiei pe 2013.

În cadrul parteneriatului cu Lukoil pentru perimetrele Rapsodia şi Trident din Marea Neagră „au fost finalizate procesarea şi interpretarea seismicii 3D achiziţionate şi au fost iniţiaţi primii paşi pentru lucrările de foraj”.

Compania este titular 100% la nouă perimetre de explorare în România, şi cotitular la patru perimetre, în baza unor acordurilor de concesiune. Are în exploatare 143 zăcăminte comerciale şi cinci zăcăminte incluse în categoria celor cu producţie experimentală, potrivit raportului pe 2013. Romgaz mai are drepturi de explorare si productie şi în Slovacia.

Romgaz (SNG) a încheiat anul trecut cu un profit net de peste 930 de milioane de lei, din afaceri nete de 3,89 miliarde de lei. Acţiunile SNG se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la un preţ de 33,6 lei / titlu, şi sunt purtătoare de dividend (2,57 lei / titlu). Achiziţia acţiunilor SNG la preţul actual ar conduce la un randament al dividendului de 7,6%.

Potrivit preţului de la BVB compania este evaluată la 12,95 miliarde de lei (aproape 4 mld. euro). SNG are, astfel, a doua cea mai mare capitalizare a unei companii româneşti de la BVB, după OMV Petrom (SNP).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...