Romgaz şi Fondul Proprietatea în Top 10 recomandări Erste de plasamente în Europa Centrală şi de Est

Romgaz (SNG) a fost inclusă, alături de Fondul Proprietatea (FP)  în topul celor mai bune 10 plasamante la bursele din Europa Centrală şi de Est (inclusiv Turcia), potrivit unui raport al Erste Group Research, obţinut de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 mart. 2014, 22:02
Romgaz şi Fondul Proprietatea în Top 10 recomandări Erste de plasamente în Europa Centrală şi de Est

Potrivit recomandării „Acumulează” (sau cumpără cu moderaţie) a analiştilor de la Erste Group Research, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au un potenţial de creştere de cel puţin 10%, iar cele ale Romgaz (SNG) de cel puţin 20% în următoarele 12 luni.

Pentru acţiunile Romgaz (SNG) a fost emisă recomandarea „Cumpără„, ceea  ce înseamnă un potenţial de creştere potrivit ultimului raport lunar. Preţul ţintă este de 49,5 lei/ acţiune, iar în piaţă, miercuri, tranzacţiile s-au realizat la cotaţii între 32,94 şi 33,12 lei/acţiune, ceea ce presupune o creştere de cel mult 48%.

Mediul românesc „este pozitiv pentru jucători cheie precum OMV şi Petrom”, în opinia Erste Group Research, care foloseşte calculele analiştilor de piaţă de capital de la BCR.

„Guvernul respectă deocamdată graficul creşterii tarifelor şi a majorat preţul gazelor naturale”. În plus, noul sistem de taxare „ar putea conţine o impozitare corporatistă specială, mai degrabă decât o schimbare a redevenţelor, ceea ce considerăm că este, în general, o soluţie pozitivă”, se mai spune în raportul citat.

Creşterea tarifelor administrate va acoperi atât declinul producţiei cu circa 1% din cauza maturizării (epuizării) zăcămintelor în următorii 10 ani cât şi creşterea fiscalităţii. Profitul operaţional ar urma să se dubleze până la 3,9 miliarde de lei, în 2017 faţă de 2012.

Totodată, creşterea PIB cu 5,2% (an/an) în ultimul trimestru din 2013 „sugerează că România este pe calea cea bună, ceea ce semnalează o creştere a cererii de energie în viitor”.

La rândul lor acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt susceptibile să crească pentru că administratorul acestuia, Franklin Templeton, este decis să îndeplinească criteriile pentru a-şi prelungi mandatul. Astfel că va continua politica de stimulare a creşterii preţului la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin răscumpărări de acţiuni.

Discount-ul dintre preţul de piaţă şi valoarea unitară (pe acţiune) a activului net al FP trebuie să scadă de la 25% în prezent la o medie de 15%, pentru două treimi din perioada octombrie 2014 – iunie 2015.

Preţul ţintă FP este încă în analiză, în aşteptarea aprobării, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a distribuţiei către acţionari a 5% din capitalul Fondului către acţionari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 98,3% din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021, în scădere faţă ...