Romgaz vrea să investească 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră

Compania de stat Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 17 mai 2020, 07:48
Romgaz vrea să investească 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră

Strategia de dezvoltare 2020-2025 urmează să fie supusă aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor din 15 iunie.

”Direcţiile prioritare de investiţii ale Romgaz sunt orientate spre: continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin noi foraje şi prospecţiuni geologice pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale; dezvoltarea potenţialului de producţie prin asigurarea de noi capacităţi pe structurile existente; îmbunătăţirea performanţelor instalaţiilor şi echipamentelor aflate în dotare şi creşterea siguranţei în exploatare; identificarea unor noi oportuităţi de creştere şi diversificare”, arată documentul consultat de News.ro.

Astfel, defalcat pe categorii, din suma totală de 15,69 miliarde lei, cea mai mare parte, 5,47 miliarde lei, va fi direcţionată spre ”asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere/stocare energie electrică”.

Alte 5,38 miliarde lei vor fi investite în producţia de gaze naturale, prin lucrări de foraj sonde explorare şi exploatare, instalaţii tehnologice de suprafaţă la sondele rămase pe gaze, conductele colectoare de gaze, precum şi în staţii de uscare gaze naturale şi staţii de comprimare gaze naturale, dar şi în modernizări şi reparaţii la sondele de exploatare şi la echipamente şi utilaje şi în dezvoltarea infrastructurii de utilităţi.

În producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

De asemenea, în partea de petrochimie, compania va investi 1,17 miliarde lei, în producţia de metanol prin realizarea unei fabrici proprii de producere a metanolului.

În ceea ce priveşte structura surselor de finanţare, 49% sunt surse proprii, 44% sunt surse atrase, iar 7% fonduri europene.

”Elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul business as usual, neţinând cont de situaţia curentă a pandemiei de Covid-19 şi se impune revizuirea informaţiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un gradde certitudine mai ridicat”, se precizează în strategia de investiţii.

Reprezentanţii companiei spun că ”este de aşteptat ca accesul la finanţare să fie mult diminuat, luând în considerare volatilitatea pieţelor financiare, cu costuri mult mai mari, dat fiind impactul pandemiei asupra principalilor indicatori macro-economici naţionali, respectiv o contracţie a PIB-ului coroborată cu o creştere a deficitului de cont curent şi a datoriei publice”.

Romgaz a înregistrat în primul trimestru un profit net de 571,9 milioane lei, mai mare cu 5,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 4,7%, la 1,362 miliarde metri cubi.

Afacerile s-au ridicat la 1,43 miliarde lei în primele trei luni, în scădere cu 16,51%.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 11,31 miliarde lei şi este controlată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...