Rompan: Evaziunea fiscală va înflori în România, dacă nu va fi prelungită taxarea inversă la cereale

Evaziunea fiscală va înflori în România dacă nu va fi prelungită taxarea inversă la cereale şi plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, a declarat, luni, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, la o dezbatere privind siguranţa alimentară.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 11:37
Rompan: Evaziunea fiscală va înflori în România, dacă nu va fi prelungită taxarea inversă la cereale

„Eu nu cred că ni se va interzice taxarea inversă la cereale de la 1 iunie 2013. Am primit de la Comisia Europeană un prim răspuns prin care nu se prelungeşte măsura taxării inverse la cereale şi plante oleaginoase, însă Ministerul Finanţelor a făcut o revenire. Acum aşteptăm răspunsul, iar dacă va fi negativ va fi un lucru greu pentru ţară, deoarece taxarea inversă a demonstrat că au crescut încasările bugetare în ultimii doi ani din comerţul cu cereale şi plante oleaginoase. Dacă se întâmplă să se reintroducă TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscală va înflori şi pe această zonă pentru că România este prinsă ca un cleşte între două ţări, respectiv Bulgaria şi Ungaria, care vor avea taxare inversă de la 1 iulie 2013”, a spus Popescu.

Acesta este optimist în privinţa introducerii TVA de 9% pe tot lanţul de producere a pâinii, începând cu 1 iulie 2013, un proiect susţinut de Guvernul României şi care urmează să fie prezentat şi organismelor internaţionale, scrie Agerpres.

„Sper însă ca de la 1 iulie să avem pe tot lanţul: grâu, făină şi pâine, aşa cum este programul pilot privind TVA redus㔑, adăugat Popescu.

Potrivit sursei citate, industria de morărit şi panificaţie respectă toate normele europene şi naţionale, sectorul investind peste 800 de milioane de euro înainte de aderare la Uniunea Europeană.

„Înaintea aderării la UE, industria alimentară românească a făcut investiţii enorme, numai în morărit şi panificaţie acestea au depăşit 800 de milioane de euro. Noi, din punct de vedere sanitar, stăm foarte bine pentru că asociaţiile de profil au făcut ghiduri de bune practici pe care le aplică toţi operatorii din domeniu, iar noile investiţii sunt făcute conform normelor europene. Am văzut multe fabrici din alte state europene, care nu respectă ceea ce respectăm noi”, a adăugat preşedintele ROMPAN.

La rândul său, şeful Romalimenta, Sorin Minea, a reiterat importanţa menţinerii taxării inverse la cereale, considerând că o decizie negativă din partea CE „ar fi un dezastru pentru agricultura românească, pentru industria de panificaţie”.

„Dacă nu se va lua această măsura va fi o greşeala fantastică. România va plăti TVA şi acela nu va apărea niciodată în ţară. Ne vom trezi şi cu evaziune în ţara şi cu TVA falsă. Ar fi un dezastru pentru agricultura românească şi pentru industria de panificaţie, pentru că şi 5% este tentat pentru evazionişti”, a adăugat Sorin Minea.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Dan Manolescu, a declarat la începutul lunii aprilie că modul în care se va face aplicarea TVA de 9% la pâine, respectiv pe tot lanţul de producţie sau doar la o parte, depinde de menţinerea sau nu a sistemului de taxare inversă după data de 1 iunie.

„Aceste evaluări ţin cont de TVA-ul din tot lanţul de aplicare a cotei. Dacă există în continuare această măsură de aplicare a taxării inverse, nu ar exista o necesitate de a aplica cota de 9% pentru tot circuitul grâu-pâine, pentru că evaziunea în domeniul cerealelor ar fi combătută de această măsură de taxare inversă. Dacă începând cu 1 iunie această măsură nu ar mai fi aplicată, atunci cota de 9%, pentru a restrânge evaziunea, ar trebui aplicată la tot circuitul grâu-pâine, ceea ce ar conduce la un impact mai mare în buget. De aceea, impactul în sine este calculat în funcţie de diverse ipoteze, impactul mai mic se referă doar la circuitul ulterior, făină-pâine”, a declarat Dan Manolescu, prezent la o conferinţă despre sistemul fiscal în 2013.

Manolescu a declarat că toţi jucătorii din piaţă îşi doresc să se menţină măsura de taxare inversă pentru că s-a dovedit utilă în combaterea evaziunii fiscale.

„Sper să convingem Comisia Europeană să menţină această măsură, cred că vom avea răspunsul până la sfârşitul lunii. Dacă nu rămâne măsura, rămâne să luăm o decizie dacă vom aplica cota de 9% pe întreg lanţul sau doar la pâine. Acea adresă a fost semnată de mine, calculele nu le-am făcut personal. Adresa avea în vedere această situaţie concretă din lege pe baza căreia, de la 1 iunie, România ar trebui să renunţe la taxarea inversă la grâu, ceea ce ar conduce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale şi automat impactul din diferenţa de cotă pe tot circuitul grâu-pâine ar fi majorat’ a mai spus Dan Manolescu.

Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice a fost introdusă începând cu 1 iunie 2011 pentru o perioadă de doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...