ROMPAN: Producătorii de pâine vor să aducă forţă de muncă din afară

Economica.net
29 12. 2016
paine_83210900

„Din păcate, cea mai mare problemă a sectorului de panificaţie în momentul de faţă este forţa de muncă. Avem mari probleme, întrucât aceste ajutoare care s-au dat ani de zile au stricat complet conceptul de muncă şi, ca să fiu direct, nu prea mai există dor de muncă. Noi ne lovim acum de acest lucru pentru că mulţi se bucură că intră în şomaj, îşi iau şomajul, dar lucrează ‘la negru’ şi aşa se face şi evaziune fiscală”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta susţine că 4-5 societăţi de morărit şi panificaţie, membre ROMPAN, au solicitat patronatului să se adreseze ambasadelor prezente în România pentru a aduce forţa de muncă din afară.

„Am primit de la 4-5 societăţi din ţară solicitarea să ne adresăm, dacă putem, la anumite ambasade pentru a aduce forţă de muncă din afară. Situaţia este gravă, nu este de glumit. Noi (ROMPAN – n. r.), fiind şi centru de formare profesională, am constatat că îi luăm de pe stradă, facem cursuri, îi calificăm, îi învăţăm, iar ulterior ei pleacă. Numai de la brutărioara noastră pe care o avem aşa, ca piesă de muzeu, şi unde mai facem produse tradiţionale, ne-au plecat doi salariaţi la Londra, pentru că pur şi simplu se câştigă mai bine. Consider că nu mai putem ţine forţa de muncă la un nivel de salarizare aşa de redus. Trebuie să-i plătim corespunzător ca să-i determinăm să rămână în ţară pe cei care vor să muncească. La ora actuală, în România, preţul pâinii este de 4-5 ori mai mic decât în alte state europene, deşi preţul grâului şi cel al făinii este la fel, preţul gazelor şi al energiei este la fel, în timp ce preţul forţei de muncă este total diferit”, a adăugat Popescu pentru Agerpres.

În opinia şefului ROMPAN, 2016 a fost un an „mult mai prost decât mulţi alţi ani” pentru sectorul morărit şi panificaţie, întrucât au existat numeroase probleme din punct de vedere legislativ, care au afectat toată industria alimentară din România.

„Încheiem anul 2016 mult mai prost decât mulţi alţi ani şi vă spun acest lucru pentru că, din punct de vedere legislativ, avem nişte probeleme cu care ne confruntăm, nu numai noi, industria de morărit şi panificaţie, ci toată industria alimentară. Aici este vorba de Legea 150 care modifică Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare. S-a scos o lege ca să modifice altă lege de comercializare a produselor alimentare, dar a fost concepută prost. A fost făcută în pripă, ca să prindă alegerile locale, şi acum mediul de afaceri are de suferit. Sperăm ca în martie, cu noul Parlament, să se schimbe această lege”, a subliniat preşedintele ROMPAN.

O altă problemă ridicată de şeful patronatului din industria de panificaţie este cea legată de taxele impuse de autorităţi pentru recuperarea deşeurilor, în condiţiile în care acestea vor avea influenţe semnificative în preţul produselor alimentare. Chiar dacă la nivelul industriei de panificaţie impactul nu este atât de „dramatic” ca în sectoarele care utilizează ambalaje de sticlă, Popescu susţine că şi un impact de 1% reprezintă mult în condiţiile în care „ajungi să te bucuri că ai luat 5 bani profit la o franzelă”.

Nu în ultimul rând, Popescu este de părere că legea privind risipa alimentară este una „foarte proastă”, deoarece anumite prevederi din lege favorizează crearea unei „zone gri de vânzare a alimentelor”.

„Şi legea cu risipa alimentară este o lege foarte proastă. Nu ştiu cum preşedintele, fără să se consulte cu mediul de afaceri, a promulgat-o. Ea intră în vigoare de anul viitor şi s-ar putea crea o zonă gri de vânzare a alimentelor. Adică, toată lumea o să aştepte cu două zile înainte de expirarea termenului ca să îşi cumpere produse la o treime din preţ. Or, industria nu poate să vândă jumătate din produse la o treime din preţ, pentru că scrie faliment. Recent, vorbeam cu colegii din Austria, care au avut şi ei o asemenea lege acum vreo 10-15 ani, şi, într-adevăr, a fost o influenţă nefastă asupra mediului de producţie şi au schimbat-o. Noi vrem să o schimbăm chiar de anul viitor, pentru că, în primul rând, nu vrem să creăm probleme legate de sănătatea populaţiei şi, în al doilea rând, nu vrem să vindem sub costuri şi să ajungem la faliment. Ne gândim să amendăm toate aceste legi”, a explicat Aurel Popescu. Citeşte mai mult pe Agerpres.