Rompetrol a ajuns să facă mai mulţi bani în Europa decât în România. Exporturile Petromidia au explodat

Rompetrol Rafinare, a doua companie petrolieră din România, dar cu prezenţă pe mai multe pieţe externe, a înregistrat, în primul trimestru al anului, afaceri mai mari în Europa decât în România, graţie creşterii accentuate a exporturilor.
Mihai Nicuţ - Dum, 20 mai 2018, 20:14
Rompetrol a ajuns să facă mai mulţi bani în Europa decât în România. Exporturile Petromidia au explodat

Cifra de afaceri netă a Rompetrol Rafinare (societatea cea mai importantă din grupul Rompetrol), a fost, în primul trimestru al acestui an, de 3,33 miliarde de lei, în creştere cu circa un miliard de lei (41%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 3,33 miliarde, afacerile nete din România au însemnat 1,38 miliarde, cele din restul Europei 1,87 miliarde, iar cele din Africa 68 de milioane.

Aşadar, în primele trei luni ale anului, Rompetrol a făcut afaceri mai mari în restul Europei decât în România, situaţie care nu se înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,27 miliarde de lei în România faţă de 1,01 miliarde în Europa).

Situaţia se explică prin creşterea exporturilor, în special de carburanţi, în condiţiile în care Rompetrol operează în România rafinăria Petromidia, cea mai mare din ţară, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone.

Exporturile realizate în perioada ianuarie – martie 2018 de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare (societatea care operează rafinăria şi lanţul de benzinării) s-au cifrat la 515 milioane de dolari, nivel dublu fata de cel obţinut în primul trimestru din 2017. Potrivit companiei, Rompetrol este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, exporturile în 2017 ridicându-se la 1,34 miliarde de dolari.

În primul trimestru al acestui an, exporturile au crescut şi pe fondul creşterii activităţii celor două rafinării operate de grup, Vega şi Petromidia. Acestea au înregistrat o creştrere cu circa 27% a materiilor prime procesate: 1,52 milioane de tone la Petromidia (de la 1,2 milioane în T1 2017) şi 77.000 de tone la Vega.

În aceste condiţii, vânzările de carburanţi pe pieţele externe, în primele trei luni ale acestui an, au fost de 708.000 tone, cu 78% mai mult decât cele 397.000 de tone raportate pentru primul trimestru al anului 2017.

Citeşte şi: 

Rompetrol va construi o centrală termoelectrică la Midia, după ce fondul româno-kazah va deveni operaţional

Rompetrol deține și desfășoară operațiuni în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază. Rețeaua de distribuție carburanți cuprinde 1.100 puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova (este lider de piaţă) și România. De asemenea, compania încă deţine 49% din Dyneff, o companie independentă cu o reţea de 100 de benzinării şi cu capacităţi de stocare de aproximativ 380.000 m3, activă în sudul Franţei şi nordul Spaniei.

În afara de carburanţii vânduţi prin propria reţea, Rompetrol mai vinde produse petroliere în Ucraina, Turcia, Liban, Serbia, Grecia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Maroc, Croaţia, Egipt

Compania mai vinde produse de nişă: sulf şi cocs, în Ungaria, Egipt, Turcia, India, Pakistan, Cehia, Germania, şi solvenţi în India, Pakistan, Turcia, Germania, Serbia.

De asemenea, Rompetrol, care mai deţine singura capacitate petrochimică din România, mai vinde polimeri pe pieţele din Bulgaria, Turcia, Ucraina, Polonia, Italia, Cehia, Serbia, Republica Moldova, Grecia.

Grupul Rompetrol are 6.000 de angajați şi este deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...