Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a anunțat astăzi că în perioada ianuarie – iunie 2022 a înregistrat o cifră de afaceri brută 2.972 de miliarde de dolari, un profit operațional (EBITDA) de 174,39 de milioane de dolari și un rezultat net pozitiv de 58,3 milioane de dolari.
Cristian Negrei - vin, 12 aug. 2022, 18:42
Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022

Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea din piață, dar și de o cerere locală și regională de produse petroliere în creștere (agricultură și transporturi), factori care au determinat niveluri record ale marjelor de rafinare. Marja europeană de rafinare a crescut cu 302,2 de dolari /MT în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul II 2021 și s-a situat la un nivel mediu de 303,9 de doalri/MT. Semestrial, creșterea a fost ponderată de nivelurile mai scăzute din primul trimestru al anului, astfel că marja europeană a fost la un nivel mediu de 188,9 de dolari/MT.

Rompetrol Rafinare a fost, și în prima parte a anului, un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 347 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului și peste 696 de milioane de dolari în primul semestru din 2022.

„În prima jumătate a anului, compania noastră a avut un rol important în stabilitatea aprovizionării cu carburanți a clienților din România și regiune, în ciuda influențelor generate de situația din regiunea Mării Negre. Continuarea programului de investiții, finalizarea lucrărilor programate de revizie în termenul estimat, alinierea rapidă a producției la cererea de produse petroliere, concentrarea pe continua îmbunătățire a fluxurilor operaționale și a costurilor de producție au susținut atingerea acestor rezultate pozitive, în condiții de maximă siguranță, performanță și protecție a mediului”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Rezultatul este unul remarcabil, ținând cont că Rompetrol a obșnuit să anunțe rezultate negative în ceea ce privește profitul net în ultimii ani. De exemplu, în ultimul semestru din 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 2,28 de miliarde de dolari, un profit EBIDTA de peste 68 de milioane de dolari și o pierdere de 22,8 milioane de dolari.

Situațiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. Rompetrol Gas S.R.L și Rompetrol Petrochemicals S.R.L.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare S.A. sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Segmentul de rafinare

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depășit 1,5 miliarde de dolari în T2 2022 și 2,5 miliarde de dolari în S1 2022, în creștere cu perioadele similare de anul trecut. Totodată, rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de aproximativ 118 milioane de dolari.

În primul semestru al anului în curs, în rafinăria Petromidia Năvodari au fost procesate 2,31 de milioane de tone, în scădere cu 15% față de perioada similară a anului trecut, în care au fost procesate 2,73 milioane de tone. Volumele au fost influențate de oprirea tehnologică din Petromidia în perioada martie – aprilie, dar care a fost urmată de o revenire stabilă la parametri optimi de funcționare.

În această perioadă, obligațiile contractuale pentru livrările de produse petroliere au fost asigurate din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului – KMG Trading.

În al doilea trimestru al anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare ridicat, care a susținut funcționarea instalațiilor la capacități optime. La nivel semestrial, revizia programată a celei mai mari rafinării din țară a condus la scăderea gradului de utilizare a capacității de procesare a Petromidiei la aproximativ 75%.

În primele șase luni ale anului, unitatea din Năvodari a reușit să obțină rezultate operaționale bune la randamentul produselor albe – 85,86%wt. Rafinăria Petromidia, care reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din România, a obținut, în ianuarie – iunie 2022, peste 600 de mii de tone de benzine și circa 1,2 milioane de tone de combustibil diesel și jet.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, a procesat peste 163 de mii de tone de materii prime, în primul semestru al anului. Unitatea din Ploiești a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește consumul energetic (2,53 GJ/t) și disponibilitatea mecanică (98,72%).

Compania și-a orientat livrările de produse petroliere pentru asigurarea și acoperirea cererii din plan intern. Din totalul produselor obținute (carburanți și alte produse petroliere), 65% a fost destinat pieței domestice, în ușoară creștere față de perioada ianuarie – iunie 2021.

Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe piețele regionale, preponderent către subsidiarele Grupului KMG International. Rompetrol este cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova și Georgia, dar și una dintre cele mai mari companii de profil din Bulgaria.

În prima jumătate a anului, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 776 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au scăzut, de la aproape un milion de tone de produse petroliere în S1 2021, la 743 de mii de tone în S1 2022.

Activitatea de rafinare cuprinde rezultatele societății Rompetrol Rafinare referitoare la rafinăriile Petromidia și Vega. Rompetrol Rafinare calculează marja brută de rafinare după cum urmează – (Vânzări de produse petroliere – Costul materiei prime)/Volumul vânzărilor. Marja netă de rafinare este profitul operațional (EBITDA) împărțit la volumul vânzărilor.

Segmentul de petrochimie

În S1 2022, în segmentul de petrochimie al companiei au fost procesate 59 de mii de tone de propilenă. Producția totală de polimeri a fost de 63 de mii de tone, nivel în ușoară scădere față de anul trecut, iar volumul vânzărilor s-a situat la un total de 68 de mii de tone.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost impactate de condițiile de piață nefavorabile pentru produsele segmentului. Cifra de afaceri brută a fost la un nivel apropiat aceleiași perioade din 2021 – 119,7 milioane de dolari, iar profitul operațional (EBITDA) și rezultatul net au înregistrat valori negative, de 18,2 milioane de dolari, respectiv 28,6 milioane de dolari.

Complexul petrochimic este unicul producător de polipropilene și polietilene din România, iar principalul obiectiv strategic este menținerea avantajului competitiv, odată ce piața de profil se va stabiliza.

Segmentul de petrochimie cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare și activitatea societății Rompetrol Petrochemicals SRL.

Segmentul de distribuție

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 1,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. Profitul operațional (EBITDA) a consemnat o valoare de 21 de milioane de dolari în S1 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul negativ, de circa 1,9 milioane de dolari.

Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – iunie au fost de 1,06 milioane tone, în scădere cu circa 13% față de volumul consemnat în perioada similară din 2021.

Vânzările en-gros de carburanți au scăzut față de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail compania a reușit să comercializeze volume mai mari cu 3% față de aceeași perioadă din anul 2021.

La sfârșitul lunii iunie 2022, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.222 de puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi), în creștere cu 154 de unități față de numărul consemnat la finele lui iunie 2021.

Segmentul de distribuție cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics și Rompetrol Gas.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia extinde restricţiile la transferarea banilor în străinătate
Rusia extinde restricţiile la transferarea banilor în străinătate
Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că a extins până pe 31 martie 2023 restricţiile privind transferurile de bani în străinătate, transmite Reuters....
Noile lire sterline – Portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede a fost dezvăluit. Vor intra în circulaţie în decembrie
Noile lire sterline – Portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede a fost dezvăluit. Vor intra în circulaţie ...
Portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede cu efigia lui a fost dezvăluit vineri, de monetăria britanică, ...
Nord Stream: Putin denunţă „un act de terorism internaţional”
Nord Stream: Putin denunţă „un act de terorism internaţional”
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip ...
SUA: Referendumurile din Ucraina constituie „confiscări de teritorii” de către Rusia, avertizează Blinken
SUA: Referendumurile din Ucraina constituie „confiscări de teritorii” de către Rusia, avertizează Blinken
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat joi referendumurile de anexare în regiunile Ucrainei controlate de ...