Rompetrol anunţă o creştere a vânzărilor de carburanţi, pe o piaţă în scădere

Rompetrol, a doua companie petrolieră de pe piaţă, a anunţat o creştere a vânzărilor de carburanţi, în condiţiile în care piaţa este în scădere, consumul fiind afectat de creşterea taxelor.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 09:04
Rompetrol anunţă o creştere a vânzărilor de carburanţi, pe o piaţă în scădere

„În primul semestru din acest an, Rompetrol Rafinare a vândut 767.000 de tone de carburanți pe piața internă (creștere de 24% comparativ cu S1 2013) şi a exportat peste 1 milion de tone de carburanți (creștere de 75%). De asemenea, o creștere de 26% a fost înregistrată pentru vânzările de produse petrochimice” se arată în comunicatul Rompetrol Rafinare cu rezultatele financiare la şase luni.

„Producția de motorină și jet a crescut semnificativ în S1 2014, cu aproape 60% comparativ cu perioada similară din 2013, la 1,22 milioane tone. Producția de benzină a crescut cu 33% față de S1 2013 și a însumat 657.000 tone. Pentru rafinăria Petromidia, gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 90,52% în T2 2014, în creștere cu 9,97% față de perioada similară a anului trecut” se arată în comunicat.

Rompetrol Rafinare administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, dar este şi acţionarul majoritar la Rompetrol Downstream, reţeaua distribuţie a grupului Rompetrol.

Vânzările totale de carburanți prin Rompetrol Downstream s-au majorat în S1 2014 cu 18%, de la 743 mii tone la 881.000 tone. Diferenţa faţă de cele 767.000 de tone, livrate de rafinărie şi cele 881.000 de tone, livrate de Rompetrol Downstream, vine din vânzarea unor stocuri din depozite, dar şi din unele importuri de GPL.
„Pe fondul introducerii noii accize de la 1 aprilie, vânzările au înregistrat în T2 un recul semnificativ pe segmental de retail, dar s-au menținut pe un trend ascendent față de T2 2013 (+12%). Pe segmente, în primul semestru al anului, vânzările de benzină şi motorină, prin staţiile de distribuţie au scăzut cu 5%, dar scăderea a fost contrabalansată de creşterea cu 42% a cantităţilor vândute în sistem angro şi cu o creştere de 15% a cantităţilor de GPL” se mai arată în comunicat.

Rompetrol reuşeşte aşadar, în primul semestru al acestui an, o creştere, per total, a vânzărilor de carburanţi pe piaţa internă, în condiţiile în care, potrivit estimărilor liderului pieţei, OMV Petrom, vânzările de carburanţi au scăzut în România, în primul semestru, cu 2,9% (2,2% retail, 4,5% comercial). Şi Petrom, pe piaţa locală, a consemnat o scădere a vânzărilor de 7%.

Este adevărat că Rompetrol a reuşit o creştere a vânzărilor pe piaţa internă şi pentru că Petrobrazi, a doua rafinărie din ţară, operată de Petrom, a fost oprită în acest an, timp de o lună, pentru lucrări de modernizare.
Rompetrol Downstream a modernizat în perioada ianuarie – iulie 38 de stații de distribuție carburanți, iar până la sfârșitul anului compania și-a propus finalizarea lucrărilor la alte 52 de benzinării și 20 de magazine din cadrul acestora.

Compania a deschis o benzinărie în Ișalnița, investiția ridicându-se la aproximativ 1,6 milioane dolari. De asemenea, a deschis un punct de lucru în municipiul Onești (prin închirierea unei capacități de stocaj la rafinaria Rafo), care asigura o consolidare a livrărilor de carburanți în regiunea Moldovei. În România, compania operează peste 744 puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

La acestea se adaugă și gestionarea a 6 depozite directe (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei şi Zărnești) și unul indirect în incinta rafinăriei Petromidia.

Rompetrol, a doua companie petrolieră din România, este deţinută de compania naţională petrolieră din Kazahstan, KazMunaiGas.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...