Rompetrol ar vrea încă o rafinărie în Europa, pe lângă Petromidia

Cum producţia de ţiţei din zona caspică este în continuă creştere, patronii kazahi ai Rompetrol analizează opţiunea achiziţiei unei noi rafinării în Europa.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 13:05
Rompetrol ar vrea încă o rafinărie în Europa, pe lângă Petromidia

Grupul Rompetrol, deţinut de compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului, KazMunaiGaz, analizează oportunitatea achiziţiei unei noi rafinării în Europa pentru a prelucra ţiţeiul extras din Kazahstan, a declarat vicepreşedintele grupului, Azamat Zhangulov, citat de Agerpres.

El a explicat că producţia de petrol a Kazahstanului va creşte de la nivelul actual de 90 de milioane de tone la circa 120 de milioane de tone în 10 ani.

“Ne gândim cum vom vinde acest ţiţei şi cum să aducem valoare adăugată. Suntem flexibili şi analizăm orice oportunitate, inclusiv achiziţia unei noi rafinării în Europa sau încheierea de parteneriate cu alte rafinării”, a spus oficialul Rompetrol.

Întrebat dacă a mai primit vreo oferă din partea NIS sau a altor companii pentru vânzarea benzinăriilor din România sau a rafinăriei Petromidia, el a răspuns: ‘Să fie foarte clar: aceste benzinării şi această rafinărie nu sunt de vânzare’. 
“Am investit 600 de milioane de dolari în rafinărie, de ce să vindem? Noi suntem o companie naţională de petrol şi gaze, nu facem speculaţii’, a adăugat el.

Rompetrol a finalizat recent procesul de modernizare şi extindere a capacităţii rafinăriei Petromidia de la 3,5 milioane de tone pe an, la cinci milioane.

Concomitent cu investiţiile în rafinărie, Rompetrol a finalizat şi construcţia terminalului marin de la Midia, destinat aprovizionării cu ţiţei, a extins capacitatea de export a carburanţilor şi GPL-ului din portul Midia, a modernizat şi automatizat complet parcul de rezervoare. În total, din 2007 până acum, KazMunayGas a investit două miliarde de dolari pentru susţinerea grupului Rompetrol. Doar pentru creşterea capacităţii la 5 milioane de tone investiţiile s-au cifrat la 380 de milioane de dolari.

Concomitent, Rompetrol are şi o strategie de extindere agresivă pe pieţele de retail din zona Mării Negre, în România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Turcia. Oficialii grupului au anunţat atunci 350 de noi staţii de distribuţie în următorii trei-cinci ani, dintre care 150 în România.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunaiGaz şi este prezent în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în România, Franţa, Spania şi sud-estul Europei. 

Sectorul de rafinare din Europa se confruntă, de mai mulţi ani, cu un mediu economic dificil, generat, printre altele, de modificarea cererii de produse petroliere, de scăderea marjelor, de concurenţa asiatică şi de normele drastice de mediu.

Puteţi citi aici o o amplă analiză ECONOMICA.NETa sectorului de rafinare din Europa. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...