Rompetrol atacă zona Mării Negre cu sute de noi benzinării. Vezi în detaliu strategia kazahilor

După creşterea capacităţii rafinăriei Petromidia, strategia Rompetrol vizeaza extinderea reţelei de benzinării în ţările în zona Marii Negre şi intrarea pe cea mai mare piaţă din apropierea noastră: Turcia.
Economica.net - Dum, 07 oct. 2012, 21:07
Rompetrol atacă zona Mării Negre cu sute de noi benzinării. Vezi în detaliu strategia kazahilor

Grupul Rompetrol îşi va dezvolta prezenţa internaţională după finalizarea investiţiilor de 380 de milioane de dolari la rafinăria Petromidia, potrivit unor aspecte din strategie companiei, remise redacţiei ECONOMICA.NET.

Săptămâna trecută, atunci când kazahii de la KazMunaiGas, compania petrolieră de stat din Kazahstan care este acţionarul majoritar al Rompetrol, au participat la ceremoniile de finalizare a programului de investiţii de la Petromidia, oficialii grupului au anunţat un program de extindere a reţelei de retail a grupului: 350 de noi staţii de distribuţie în următorii trei-cinci ani, dintre care 150 în România.

La solicitarea ECONOMICA.NET, Rompetrol a oferit detalii despre strategia de extindere pe pieţele din afara României. “Grupul Rompetrol va începe următoare etapă strategică în dezvoltarea companiei, diversificarea rutelor de export a ţiţeiului către Uniunea Europeană, prezenţa companiei în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, dar şi integrarea în cadrul reţelei valorice, de la sonda de extracţie şi până în rezervorul clientului” spun oficialii companiei.

Compania îşi va extinde reţeaua de distribuţie în mai toate ţările în care are prezenţă pe zona de retail.
“Astazi, strategia Grupului de consolidare şi creştere la nivel european este susţinută de producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, împreună cu facilităţile logistice de distribuţie a carburanţilor. Astfel, compania vizeaza extinderea în zona Marii Negre, dar şi identificarea de oportunităţi în Ucraina şi Turcia” spun cei de la Rompetrol.

Extinderea reţelei va fi realizată atât prin construirea de staţii, dar şi prin parteneriate locale şi francize. Iată care este strategia Rompetrol pentru fiecare piaţă în parte:

Bulgaria

Operaţiunile Rompetrol Bulgaria urmează să fie extinse prin noi staţii de distribuţie. Potrivit strategiei, în ţara vecină, reţeaua de benzinării ar urma să fie îmbogăţită cu 50 de noi staţii. În Bulgaria, Rompetrol are deja o reţea de 60 de staţii şi un depozit.

Republica Moldova

Grupul Rompetrol planifică dublarea numărului de staţii, intenţionând să extindă reţeaua cu 50 de noi benzinării. Totodată va fi extinsă şi reţeaua de distribuţie GPL. Grupul are patru staţii proprii care comercializează exclusiv GPL, puncte de vânzare butelii aragaz şi o staţie de îmbuteliere, cât şi capacităţi de stocare a gazului lichefiat. Mai mult, cei de la Rompetrol Moldova intenţioneză să devină principalul furnizor de carburanţi pentru aeroportul din Chişinău.

Ucraina

Prezent în piaţa din Ucraina din 2006, ca un exportator de carburanţi, Grupul Rompetrol a ajuns cel mai mare exportator român de benzină Euro 4 pe piaţa locală. Din 2011, compania a început livrarea produselor la norme Euro5 (continut de maxim 10ppm sulf). Oficialii grupului spun că piaţa ucrainiană are un mare potential pentru dezvoltarea operatiunilor lor de retail, logica fiind foarte simplă: în 2011 piata combustibililor auto a fost marcată de o creştere a cotei importurilor de la 39% la 60% din consumul total.

Rompetrol a semnat recent un memorandum de cooperare cu Naftogaz, compania ucraineană de stat, care prevede, printre altele, înfiinţarea unei companii mixte care să creeze şi să dezvolte in anii urmatori o reţea de 700 de benzinării în principalele regiuni şi oraşe din Ucraina.

Turcia

Grupul Rompetrol este interesat de piaţa din Turcia şi analizează atât zonele rurale cât şi oraşele pentru distribuţia de carburanţi. “Prin subsidiara Rompetrol Turcia, Grupul  este deja în discuţii în vederea unor parteneriate pentru dezvoltarea businessului” spun cei de la Rompetrol, fără a da mai multe detalii.

Franţa

În Franţa, la începutul anului 2013, va fi dată în folosinţă o nouă staţie de autostradă la graniţa dintre Franţa şi Spania. În Franţa şi Spania, Grupul operează prin brandul Dyneff, care operează o retea de distributie carburanti formata din circa 140 de statii, situate in special pe autostrazi. Compania Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franţa, a fost achiziţionată de Rompetrol în 2005, fiind cea mai importantă achiziţie externă a grupului.

Numarul staţiilor din reţeaua Rompetrol a crescut în 9 ani de 20 de ori, de la 54 de staţii în 2003, la peste 1.000 de puncte de distribuţie în 6 ţări europene: România, Moldova, Bulgaria, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...