Rompetrol centralizează operaţiunile de trading a ţiţeiului şi a produselor petroliere

Vector Energy, divizia de trading a Grupului Rompetrol, înregistrată în Elveţia, va finaliza în 2013 integrarea tuturor operaţiunilor de comercializare a ţiţeiului din cadrul KazMunayGas, schimbându-şi denumirea în KazMunayGas Trading AG, începând din 19 aprilie 2013, potrivit unui comunicat transmis marţi de companie.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 13:07
Rompetrol centralizează operaţiunile de trading a ţiţeiului şi a produselor petroliere

Astfel, grupul Rompetrol îşi centralizează operaţiunile de trading/comercializare a ţiţeiului şi a produselor petroliere.

Această măsură susţine strategia acţionarului unic, KazMunayGas, de a unifica toate activele sale de peste hotare în jurul grupului Rompetrol. KazMunayGas Trading AG va fi responsabilă de comercializarea ţiţeiului şi produselor petroliere, dar va dezvolta şi activele logistice necesare atât pentru acoperirea necesităţilor proprii, cât şi pentru dezvoltarea operaţiunilor comerciale şi accesul către pieţe noi.

‘Ţinând cont de o serie de factori, precum exploatarea zăcământului Kashagan, dar şi volumul planificat al producţiei de ţiţei în Kazahstan de 140 de milioane de tone până în 2020, estimăm în următorii cinci ani creşterea volumului exporturilor de ţiţei din Kazakhstan până la 30 milioane de tone pe an. Datorită bazei materiale a grupului Rompetrol, operaţiunile comerciale cu ţiţei vor deveni mai eficiente şi profitabile, ceea ce va contribui la promovarea brandului naţional al Kazahstanului pe piaţa mondială de ţiţei’, a declarat CEO al Grupului Rompetrol, Zhanat Tussupbekov.

Conform rezultatelor anului 2012, volumul vânzărilor de ţiţei prin divizia de trading a grupului Rompetrol a crescut cu 65% şi a reprezentat 10,4 milioane de tone, comparativ cu 6,3 milioane de tone în anul 2011.

Volumul total al vânzărilor de produse petroliere a reprezentat 4,69 milioane tone, din care 2,74 milioane tone au fost produse la rafinăria Petromidia. Produsele au fost livrate pe pieţele din Bulgaria, Moldova, Georgia, Ucraina, Franţa, Spania, Turcia, Serbia, Grecia şi Liban.

Investiţiile recente în dezvoltarea structurii de logistică şi transport au permis o diminuare semnificativă a cheltuielilor pentru operaţiunile de încărcare-descărcare cu 31,6 milioane dolari anual. Noua infrastructură permite continuarea integrării tuturor activelor KazMunayGaz din regiunea Mării Negre.

Pe lângă activitatea de comercializare şi transport al ţiţeiului şi al produselor petroliere, Rompetrol deţine şi operează depozite de materii prime şi carburanţi cu o capacitate totală de 1,1 milioane metri cubi în România, Franţa, Spania, Bulgaria, Georgia, Ucraina.

Grupul Rompetrol a devenit cel mai mare exportator de produse petroliere din România în anul 2012, cu un volum total în valoare de 1,7 miliarde dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...