Rompetrol, exporturi de un miliard de dolari la jumătatea anului

Rompetrol Rafinare a vândut produse petroliere de 925 de milioane de dolari în primele şase luni ale anului, ceea ce face din grupul cu acţionariat kazah cel mai mare exportator al ţării.
Florin Cojocaru - mar, 21 aug. 2012, 13:10
Rompetrol, exporturi de un miliard de dolari la jumătatea anului

Rompetrol Rafinare a exportat produse de 925 de milioane de dolari în prima jumătate a anului, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de companie. Rompetrol, prin Petromidia, Vega Ploieşti,   Rompetrol Chemicals  şi Rompetrol Gas, este, astfel, cea mai mare firmă exportatoare a ţării, peste Dacia care, la 5 luni, avea vânzări de circa 600 de milioane de dolari, potrivit datelor de la Statistică.

Produsele vândute la extern sunt atât carburanţi cât şi produse conexe fabricate, mai ales la Vega.  La rafinăria din Ploieşti, vânzările de produse albe (benzină naphta, solvenţi ecologici, n-hexan şi white spirit) reprezintă aproximativ 63% din totalul vânzărilor pe anul 2011. Vânzările de produse finite pe piaţa externă au fost în proporţie de 65%, iar pe piaţa internă de 35%.

Aproape 80% din vânzările externe au fost direcţionate către pieţele europene aflate în proximitatea României precum Turcia, Georgia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Serbia. În Moldova, Bulgaria, Georgia, Ucraina există stații proprii Rompetrol.
Defalcat pe categorii de produse, principalele destinaţii pentru produsele de export ale Rompetrol Rafinare sunt, la benzină: Georgia, Ucraina, Turcia, Liban, Moldova, iar la motorină: Bulgaria, Turcia, Georgia, Serbia, Moldova, Liban. La cocs, principalele destinații sunt Ucraina, Grecia, Turcia, Serbia şi la sulf Egipt, Ucraina, și Grecia.

Pe lângă produse petroliere, firmele din grupul Rompetrol au şi o componentă importantă de export de servicii de inginerie, servicii la sondă şi know-how.

Grupul Rompetrol, prin contractorul său general Rominserv (subsidiara Kazahstan), a furnizat servicii de consultanţă şi know-how în Kazakhstan în valoare de peste 81 de milioane USD, pentru modernizarea rafinăriei Atyrau, în perioada 2009-2011.

Mult mai mici sunt exporturile de servicii la sondă. Totuşi, Rompetrol Well Services a avut contracte de 350.000 de dolari în 2010 şi 1,7 milioane de dolari în 2011, jumătate fiind în Ungaria şi Bulgaria.

Serviciile Rompetrol au fost vândute către companii şi ţări de pe 4 continente Kazahstan, Libia, Sudan, Ecuador, Algeria, Armenia, Bulgaria, Ungaria, Maroc, Siria, Tunisia, India, Kuweit, Egipt, Grecia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie.

Contribuțiile Grupului Rompetrol la bugetul de stat s-au ridicat la 1 miliard de dolari in 2011 și 1,2 miliarde în 2010.

Dezvoltare

Odată cu finalizarea proiectului de extindere a rafinăriei Petromidia, Rompetrol îşi va dezvolta reţeaua de benzinării din România, Turcia și Ucraina.
Rafinăria va produce combustibili cu un conţinut de sulf sub 10 ppm (părţi per milion), procesând ţiţei greu Ural 100%.  

Rafinăria Vega este unicul producător de n-hexan din Europa de Est şi este singura rafinărie românească producătoare solvenţi organic şi bitum special. De asemenea, Rompetrol Petrochemicals este singurul producător de polimeri din România.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...