Statul promite din nou să dea drumul la proiectul fondului de un miliard de dolari, finanţat de kazahii de la Rompetrol

Ministerul Energiei va desemna în perioada următoare compania care va participa alături de Rompetrol la înfiinţarea unui fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari, în condiţiile Hotărârii de Guvern 35/2014, a declarat, marţi, Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 07 iun. 2016, 10:18
Statul promite din nou să dea drumul la proiectul fondului de un miliard de dolari, finanţat de kazahii de la Rompetrol

HG 35/2014 prevede că ‘se aprobă mandatarea Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, să desemneze o societate nou-înfiinţată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român într-un fond de investiţii kazah-român înfiinţat şi organizat în condiţiile legii, sub forma unei societăţi pe acţiuni, denumit în continuare Fondul, cu respectarea prevederilor prezentului articol’.

Potrivit anexei acestei HG, ‘durata investiţională a fondului este până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 (un) miliard de USD, în funcţie de condiţiile pieţei’.

‘Din informaţiile pe care le deţin, în perioada următoare Ministerul Energiei va desemna compania care va proceda la înfiinţarea fondului de investiţii’, a spus Jude.

Totodată, Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, a precizat, prezent la aceeaşi conferinţă, că a mai auzit acest lucru cei trei ani, de când aşteaptă înfiinţarea fondului. ‘Decizia va trebui luată cât mai curând, pentru că acordul nostru cu statul român expiră la finele acestui an’, a arătat el.

Surse din minister au precizat că nu se va ajunge în situaţia în care acordul va expira şi că fondul va fi înfiinţat în următoarele luni. Potrivit acestora, compania care se va ocupa de înfiinţarea fondului ar putea fi Societatea de Administrare a Participaţiilor in Energie (SAPE).

‘Potrivit HG 35/2014, trebuie fie să înfiinţăm o nouă companie, fie să desemnăm una care a fost înfiinţată după data aprobării acestei HG, iar SAPE se încadrează aici. O decizie ar putea fi luată chiar luna aceasta’, au precizat sursele menţionate.

În urmă cu două săptămâni, Azamat Zhangulov, declara, într-un interviu acordat AGERPRES că Rompetrol aşteaptă de mai bine de trei ani acordul statului pentru înfiinţarea unui fond de investiţii, dar şi răscumpărarea, cu 200 de milioane de dolari a 26,7% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare.

‘Încă nu înţelegem de ce Guvernul nu şi-a dat acordul pentru fondul de investiţii. Pur şi simplu nu putem înţelege. Dacă am fi semnat cu Guvernul român actele pentru înfiinţarea fondului în 2014, ar fi câştigat venituri din investiţii de câteva sute de milioane de dolari. Dacă cu un milion creezi 20 locuri de muncă, la o estimare grosieră, 200 de milioane de dolari ar fi creat 4.000 de joburi. Nu este întotdeauna la fel, cifrele pot varia, dar crearea de noi locuri de muncă este principalul beneficiu al acestor investiţii. Orice dolar pe care îl investim în economie aduce multiple beneficii’, a spus Zhangulov.

Memorandumul dintre Rompetrol şi statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...