Rompetrol: Intenţia Guvernului de a aproba memorandumul este un semnal bun pentru dezvoltarea investiţiilor

Intenţia Guvernului de a aproba memorandumul semnat cu Rompetrol în februarie 2013 este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea investiţiilor în România ale companiei petroliere, se arată într-o informare a Rompetrol, transmisă, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 12:35
Rompetrol: Intenţia Guvernului de a aproba memorandumul este un semnal bun pentru dezvoltarea investiţiilor

‘Ne bucură faptul că, în sfârşit, Guvernul român este dispus să îşi asume paşii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu Grupul Rompetrol. Sperăm că acest anunţ va fi urmat la scurt timp şi de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărută la sfârşitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în Memorandum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare’, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al grupului Rompetrol.

Premierul Victor Ponta a solicitat în urmă cu o săptămână miniştrilor Energiei, Constantin Niţă, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de hotărâre pentru aprobarea memorandumului cu Rompetrol.

‘Eu vreau să salvăm locurile de muncă de la Rompetrol, vreau să salvăm unul dintre principalii contributori la bugetul public şi vreau să ne salvăm imaginea României, că ne respectăm investitorii, nu îi gonim din motive pur politice şi populiste. Veniţi, adoptăm în Guvern cum a zis Curtea Constituţională şi mergem mai departe în acest sens’, a spus Ponta.

Oficialul Rompetrol a afirmat că decizia primului-ministru de a face paşii necesari pentru aplicarea memorandumului dintre cele două părţi va avea două consecinţe majore.

‘În primul rând, această decizie este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea investiţiilor noastre în România. Decizia luată de Cabinetul Ponta confirmă angajamentul strategic al autorităţilor române de a sprijini viziunea KazMunayGas şi a statului Kazahstan de consolidare a rolului României de nod energetic regional prin sinergia din jurul Rompetrol. Astfel, acesta permite conducerii Grupului Rompetrol să continue şi să consolideze planurile de dezvoltare în România şi în regiune. În acelaşi timp, decizia permite Rompetrol să rămână unul dintre cei mai mari angajatori dar şi unul din principalii contribuabili la bugetul de stat şi unul dintre principalii exportatori ai ţării, oferind un avantaj competitiv economiei româneşti’, a mai spus Azamat Zhangulov.

Potrivit acestuia, în al doilea rând, Rompetrol şi KazMunayGaz îşi vor respecta cu stricteţe angajamentele asumate prin memorandum.

Imediat după aprobarea memorandumului, grupul Rompetrol va transfera 200 de milioane de dolari la bugetul de stat drept contravaloare pentru pachetul de 26,7% din acţiuni la Rompetrol Rafinare şi va începe implementarea proiectelor de investiţii identificate deja, în acord cu prevederile memorandumului.

‘Am identificat şi realizat paşii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului. Cele două proiecte selectate constau în dezvoltarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...